Закон і Бізнес


Судять по одежі

Який зовнішній вигляд вважається прийнятним для офіса


Німецьким жінкам доводиться вибирати: або привертати увагу перехожих, або шокувати колег.

№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
11149

Одяг споконвіку показував належність до певної професії і статус людини в суспільстві. У наш час вимога до зовнішнього вигляду існує лише як негласна домовленість на ринку праці. Чи потрібний узагалі тоді дрес-код в офісі?


В цілому належний зовнішній вигляд співробітників демонструє стан справ у компанії і показує повагу до її ділових партнерів і клієнтів. У Німеччині регламент в одязі вважається корисним.

Згідно з опитуванням, проведеним інститутом дослідження громадської думки YouGov, кожен другий німець «швидше схвалює» різного роду офісні дрес-коди. Але третина респондентів вважає правила, що визначають, який одяг можна надягати на роботу, «непотрібними».

Оголений живіт в офісі, втім, назвали непристойним більше від половини учасників опитування. Релігійні атрибути в одязі — хустки або хрести — двоє з трьох вважають недоречними. Половина респондентів виразила антипатію до курток або пуловерів з капюшонами.

Прокоментували учасники дослідження й популярну в літній період тему «коротких штанців і сандалій». 41% респондентів заявили, що вважають прийнятним з’являтися на роботі в шортах, 55% не сприймають з великим захопленням такий зовнішній вигляд колег.

Жінки, як показує опитування, охоче носять відкрите взуття: у цьому не бачать нічого поганого 73% його учасників. Суворіші німці до чоловіків: лише 42% жителів Німеччини вважають, що представникам сильної статі можна приходити на роботу в сандаліях.

Пірсинг і татуювання одягом не вважаються, але ті, що помітні для сторонніх, теж стають «частиною одягу». Банківським службовцям або фінансовим консультантам у Німеччині, наприклад, не рекомендується або заборонено з’являтися перед клієнтом зі всякого роду прикрасами на обличчі й руках. Тату в таких випадках теж табу. Державним службовцям у певних відомствах не бажано мати провокуючих прикрас на видимих частинах тіла.

У сфері громадського харчування ставлення до татуювань і пірсингу залежить від наявності або відсутності контактів з клієнтами. Кухар нікого не шокує малюнками на тілі, а ось офіціант цілком може... Також небажані тату для персоналу підприємств громадського транспорту й для працівників поліції.