Закон і Бізнес


Фотограф на мільйон

Суд зобов’язав молодят заплатити за підмочену репутацію


№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
7393

Замість додаткових $150 за обкладинку весільного альбому молода пара з Далласа тепер зобов’язана заплатити $1 млн компенсації шкоди професійній репутації фотографа. Таке рішення виніс суд присяжних.


У січні 2015 року молодожони Ендрю та Нілі Молдован звинуватили фотографа Андреа Політо в тому, що вона вимагала в них додаткові $150 за обкладинку весільного фотоальбому. Причому до того моменту вони вже заплатили $6000 за всю фотосесію.

Вимоги здалися парі надмірними. Молоді люди описали ситуацію в соцмережах, а незабаром історія потрапила в місцеві ЗМІ. Преса з’ясувала, що А.Політо також відмовилася передавати молодожонам компакт-диск зі знімками, поки їй не заплатять ті самі $150.

У свою чергу фотограф розмістила відкритий лист, де виклала своє бачення події. Вона підкреслила, що запропонувала парі не платити за обкладинку, але не виносити ситуацію на обговорення в ЗМІ. Молоді люди відмовилися й вирішили влаштувати публічний скандал.

Урешті-решт А.Політо подала позов. У ньому вона заявила, що пара поширює про неї неправдиві відомості, які порочать репутацію і шкодять бізнесу. Фотограф вимагала виплатити їй $1 млн компенсації.

Днями суд присяжних підтримав точку зору А.Політо: дії молодожонів присяжні назвали неправомірною атакою на фотографа, а розгорнута кампанія, на їхню думку, мала «неправдивий і злий» характер, повідомляє сайт petapixel.

Адвокат фотографа Дейв Вішнев залишився задоволений вердиктом: «Свобода слова — це не свобода від наслідків, які можуть настати, якщо ви навмисно намагаєтеся завдати шкоди бізнесу людини. Присяжні погодилися зі мною, що брехливі й ганебні нападки в публічному просторі є неприйнятними».