Закон і Бізнес


Обрання омбудсмена у Верховній Раді хочуть втаємничити


10.08.2017 13:27
3909

Відкрите обрання омбудсмена призведе до втрати цим інститутом незалежності та політичної незаангажованості, що очікувано потягне за собою зниження його легітимності в очах світових правозахисних організацій.


Так автори законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо процедури призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини)» №7018 пояснюють свою ініціативу, передає «Закон і Бізнес».

«На цей час обрання нового Уповноваженого є фактично неможливим, адже спеціальний закон встановлює певний порядок призначення Уповноваженого на посаду, а Регламент, яким має керуватися Верховна Рада України у процедурних питаннях, закріплює протилежний підхід до процедури обрання Уповноваженого. Використання однієї із закріплених процедур призведе до оспорювання законності рішення Верховної Ради України  прихильниками протилежного підходу», — говориться у пояснювальній записці до проекту.

У парламенті підкреслюють, що існує об’єктивна необхідність усунення суперечностей у законодавчих актах та забезпечення «незалежності та неупередженості Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

Законопроектом пропонується змінити вимогу статті 208 закону «Про Регламент Верховної Ради України» щодо прийняття рішення про призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу на прийняття рішення таємно шляхом подачі бюлетенів.

Закон і Бізнес