Закон і Бізнес


Без заяви ви ніхто!

Як звільнити суддів-п’ятирічок пояснили голови вищих судових органів


№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
6922

Навіть через рік після оформлення реформи статус суддів-«п’ятирічок» залишається під питанням. Законодавець настільки заплутав його регулювання, що довелося братися за діло одразу п’ятьом очільникам вищих судових органів.


У спільному листі, який оприлюднено на минулому тижні, після довго викладення положень законодавчих актів робиться висновок: повноваження судді-«п’ятирічки» припиняються із закінченням строку призначення, якщо він не подасть заяву про проведення кваліфікаційного оцінювання. Тобто — не виявить бажання продовжити професійну кар’єру. І все, без деталей.

Оптимісти можуть розуміти це таким чином, що для уникнення звільнення достатньо направити відповідний документ до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Причому, оскільки у новому законі жодним словом не згадано про строки подання заяви, то цей лист — не більше, ніж дружнє нагадування. Бо звільнити суддю через закінчення строку повноважень уже неможливо — немає такої підстави у Конституції.

З іншого боку, на думку песимістів, цей лист стане своєрідним дамоклевим мечем, що можна застосувати вже наступного дня після збігу в судді строку першого призначення. Не подав заздалегідь заяву — отже, не виявив бажання продовжити працювати. А підставою для звільнення стане не закінчення повноважень, а пп.4 п.16-1 Конституції — відмова від проходження кваліфоцінювання.

Утім, як відомо, чимало суддів і раді б пройти перевірку відповідності, аби отримувати новий розмір винагороди. Однак комісія дотепер не назвала навіть приблизних строків, не кажучи про графік її проведення. Лише відкрила електронну реєстрацію бажаючих, й водночас зазначила, що перевірка понад 6000 діючих суддів «потребує значних витрат часу».

Тож реалісти радять тим 759 суддям, у яких до кінця року закінчаться повноваження, краще не узивати милості ВККС, яка може і не визнати електронну реєстрацію як факт подання заяви, а направити письмовий документ (і копію — до відділу кадрів). Аби у когось не виникло спокуси зекономити на чужій зарплаті.