Закон і Бізнес


Оскарженню підлягає


№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
9664

Пропонується дозволити перегляд постанов у справах про адміністративні правопорушення до вищестоящого держоргану. А чиновники зможуть оскаржувати постанови суддів про закриття адмінсправ.


Відповідні норми містить законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо оскарження та перегляду постанов по справах про адміністративні правопорушення» (№7016).

Зокрема, документом передбачено, що оскарженню підлягають не тільки постанови про накладення стягнення, але й усі інші в таких справах. А право на оскарження матимуть не лише особи, щодо яких винесені постанови, але й держоргани.

Також пропонується встановити, що переглядати постанови, винесені уповноваженою особою компетентного органа, зможе керівник вищої інстанції. В результаті перегляду постанова може бути відмінена або змінена.

Підставами для перегляду можуть бути: відсутність в діях особи ознак правопорушення, необ’єктивність або неповнота провадження, невідповідність викладених висновків фактичним обставинам справи, винесення постанови неповноважною особою, недопуск до участі в розгляді особи, якої вона стосується, тощо. 

Крім того пропонується передбачити можливість оскарження органом, уповноважена особа якого склала протокол, постанови про закриття справи у 10-денний строк.