Закон і Бізнес


У ВР зареєстровано альтернативний проект, що обмежує суддям зарплату


08.08.2017 09:49
5497

Народні обранці не полишають спроб ініціювати урізання суддівської винагороди. За останні два тижні у парламенті зареєстровано вже другий законопроект з цього питання, хоч і без суттєвих відмінностей від першого.


Відповідний проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо посадового окладу судді» №6750-1 зареєстровано альтернативним проектом до №6750, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, проектом №6750 пропонується виключити норми щодо збільшення з 1 січня 2018 року та в наступних роках розміру посадового окладу судді та встановити базовий розмір посадового окладу для судді місцевого суду – у розмірі 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду – у розмірі 25 прожиткових мінімумів та для судді Верховного Суду – у розмірі 75 прожиткових мінімумів.

Альтернативним законопроектом запропоновано також виключити  збільшення з 1 січня 2018 року та в наступних роках розміру посадового окладу судді та встановити базовий розмір посадового окладу для судді місцевого суду – у розмірі 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду – у розмірі 25 прожиткових мінімумів та для судді Верховного Суду – у розмірі 50 прожиткових мінімумів.

Пояснення такої ініціативи обох проектів однакове: на думку авторів, такого розриву між зарплатами суддів і середніми зарплатами по Україні немає в жодній країні світу.

«Зарплата судді Верховного Суду в окремих випадках перевищує 315 тис грн  в місяць, що в еквіваленті перевищує 10 тис. євро в місяць, відповідно в рік з коштами на оздоровлення сума перевищує 130 тис. євро,  тому така зарплата після Шотландія є найвищою  в Європі», — говориться у пояснювальній записці до проекту №6750-1.

Відмінність альтернативного проекту від основного полягає також у питанні додаткових виплат. Документом пропонується скасувати регіональні коефіцієнти, виключити норми щодо входження наукового ступеню та доступ до державної таємниці до суддівської винагороди, тобто зазначені норми привести до уніфікації із законом «Про державну службу».

Закон і Бізнес