Закон і Бізнес


У ВККС розповіли, які судді «нададуть шарму» новому ВС


04.08.2017 13:27
5165

24% переможців конкурсу на посади суддів Верховного Суду є адвокатами, науковцями або мають сукупний стаж. У ВККС переконані, що такий симбіоз має бути хорошим, і поєднання різних професії «додадуть шарму» реформованій установі.


Про це заявив секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка, передає «Закон і Бізнес».

«Ці професії додадуть шарму новому Верховному Суду. Адвокати – широту поглядів, науковці – глибину аналізу справи. Судді привнесуть точність і навіть ортодоксальність при розгляді справ. Симбіоз має бути хорошим. Тим паче, що місія нового Верховного Суду – вироблення єдиної судової практики, яку надалі будуть переймати суди всіх інстанцій», – вважає він.

С. Щотка також прокоментував заяви представників Громадської ради доброчесності стосовно 30 кандидатів у списку переможців, щодо яких ГРД надала негативні висновки.

«Кожен із цих кандидатів підтвердив доброчесність та здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді. Ці рішення ухвалила Комісія після перевірки інформації з 20 джерел. У ГРД не було такої можливості, адже вони спирались на інформацію з відкритих джерел, тоді як Комісія отримувала відповіді, зокрема від антикорупційних органів», – підкреслив секретар кваліфікаційної палати Комісії.

На його думку, називати переможців конкурсу, які отримали висновок ГРД, «недоброчесними» некоректно і це є маніпуляцією. Висновки стосовно них виходять за межі мандату ГРД, мають подвійні стандарти, політичні мотиви або конфлікт інтересів, тому і не були підтримані колегіями уповноваженого державою органу.

«Коли готувалися і голосувалися висновки, ГРД не спілкувались з кандидатом та не отримували від нього пояснення. Це відбувалось вже під час співбесід. Інколи представники ГРД змінювали зміст висновків. 12 висновків вони скасували», – додав С.Щотка.

Закон і Бізнес