Закон і Бізнес


Комунікацію — в одні руки

«Самоврядники» пожертвували прес-центром судової влади, і тепер від імені Феміди говоритиме ВРП


№31 (1329) 07.08—13.08.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
6587

Три роки тому Рада суддів першою заявила: володарям мантій потрібно виходити в інформаційний простір і спілкуватися зі ЗМІ та громадськістю. Для цих цілей був створений прес-центр судової влади. Проте сьогодні «самоврядникам» довелося віддати своє творіння Вищій раді правосуддя. На думку експертів, якби РСУ навіть спробувала відстояти «право власності» на прес-центр, їй це не вдалося б: сили в цих органів не рівні.


Як усе починалося

На відміну від законодавчої та виконавчої гілок влади, судова ніколи не мала свого глашатая. Все, що відбувалося в системі, не виходило за її межі. А якщо й виходило, то часто-густо громадськість та журналісти по-своєму трактували таку інформацію. Почути коментар служителя Феміди — це була рідкість. Здебільшого транслювалася одна картинка: представник ЗМІ ставить судді запитання, а той мовчки тікає від камери чи заявляє: «Без коментарів».

Крім того, законники не завжди наважувалися дати «комунікаційну відсіч» політикам, які не нехтували можливістю облити брудом Феміду. Особливо тоді, коли той чи інший суд приймав рішення, яке не надто подобалося чиновникам.

Виправити ситуацію вирішила РСУ. «Ми були першими, хто заявив, що комунікація — це одна із головних складових роботи Ради суддів, органів судової влади. Щоб нас усі розуміли, ми повинні самі про себе говорити. Не просто говорити, а говорити простою та доступною мовою», — зауважила під час зібрання «самоврядників» очільниця РСУ Валентина Сімоненко.

У серпні 2014-го орган суддівського самоврядування «з метою гармонізації відносин судової влади та суспільства, забезпечення оперативного та об’єктивного висвітлення у ЗМІ діяльності судів, забезпечення дотримання судами відкритості та прозорості, координації роботи прес служб судів» створив прес-центр судової влади.

Наважившись на такий «комунікаційний експеримент», РСУ навіть не могла уявити, що рівно через 3 роки доведеться передати своє творіння під крило іншого органу, який іноді сприймається служителями Феміди як каральний, — ВРП.

Єдиний центр

Як нагадала В.Сімоненко, в лютому 2017-го був підписаний Меморандум про взаємодію і співпрацю інституцій системи правосуддя щодо вдосконалення комунікації між судовими органами, забезпечення прозорої та відкритої діяльності Феміди та узгодженої і послідовної її комунікації зі ЗМІ та суспільством.

«Оскільки ВРП має повноваження, які стосуються всієї судової системи, було вирішено, що координацію комунікаційної діяльності здійснюватиме вона. Тому пропонується прес-центр і наповнення веб-порталу «Судова влада України» передати ВРП», — повідомила голова РСУ.

Відтак «самоврядники» проголосували за втрату чинності трьома рішеннями, в яких ішлося про створення і діяльність прес-центру. Водночас без власного комунікаційного органу РСУ не залишиться, адже рада планує створити прес-службу органів суддівського самоврядування.

Як вважають експерти, віддати рупор судової влади ВРП, в руках якої сконцентрована велика кількість повноважень,— не зовсім логічне і правильне рішення. На їхню думку, говорити від імені Феміди має орган, який не залежить від політичних віянь та не приймає рішень, керуючись іноді «суспільною доцільністю» та ігноруючи інтереси суддівської спільноти.

Саме суддівське самоврядування відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» є однією з гарантій забезпечення самостійності судів і незалежності володарів мантій. А РСУ є тим органом, в якому представлені храми Феміди всіх інстанцій та юрисдикцій. То кому, як не «самоврядникам», котрі всі до одного є суддями, краще знати, що відбувається в системі і як про це розповісти суспільству.

Незважаючи на це, РСУ довелося пожертвувати прес-центром задля начебто благої мети — уніфікації правил спілкування Феміди зі ЗМІ та громадськістю. Але це більше схоже, вважають експерти, на утвердження значимості органу, який, маючи багато повноважень, додав собі ще одне. При цьому фахівців найбільше хвилює питання: «Чи зможе ВРП організувати комунікацію судової влади з журналістами та суспільством так, аби не нав’язувати власних думок, а говорити від імені всіх суддів?». Що ж, поживемо — побачимо.

 

ПРЯМА МОВА

Олександр САСЕВИЧ,
член Ради суддів, суддя Львівського окружного адміністративного суду:

— Вакуум, який існував у інформаційному просторі судової влади з 2014 року, ми поступово заповнювали. Прес-центр судової влади зробив те, чого не було до 2014-го. Зміни, внесені до Конституції, вдосконалення повноважень органів судової влади спонукають нас рухатися вперед. Погоджуюся з очільниками органів судової влади, які вирішили, що комунікаційна діяльність має бути об’єднана під одним дахом. На мій погляд, в умовах реформування центром все ж таки є Вища рада правосуддя. Це найбільш упливовий орган у судовій владі.