Закон і Бізнес


Суддю не можна звільнити за станом здоров'я і у відставку одночасно, — ВСУ


04.08.2017 10:28
6742

Закон про статус суддів до 2011 року передбачав право судді на звільнення у відставку за станом здоров'я. Звільнитися з цієї підстави хотів один із суддів у 2016 році, посилаючись на відповідне рішення Конституційного Суду. Однак ВСУ не погодився з цим.


Як повідомили виданню «Закон і Бізнес» у прес-службі Вищої ради правосуддя, таку постанову 27 червня виніс ВСУ.

Суд дійшов висновку, що звільнення Ярослава Гавриша з посади судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області відбулося з дотриманням вимог чинного законодавства.

Я. Гавриш був звільнений відповідно до подання Вищої  ради юстиції від 24 березня 2016 року до Верховної Ради у зв’язку з неможливістю виконувати  повноваження за станом здоров’я.

У серпні 2016 року суддя звернувся до Вищого адміністративного суду з позовом про визнання дій протиправними та зобов’язання змінити формулювання підстави його звільнення. Я. Гавриш обгрунтовував це тим, що відповідно до частини п’ятої статті 126 Конституції, статті 43 Закону України від 15 грудня 1992 року № 2862-ХІІ «Про статус суддів» підстава звільнення його з посади повинна мати таке формулювання: «у зв’язку із неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров’я, у відставку».

24 жовтня 2016 року ВАС залишив позов без розгляду у зв’язку з пропуском місячного строку звернення та відмовив у задоволенні позову  ВР з огляду на те, що постанову про його звільнення було прийнято із дотриманням процедури,  визначеної законодавством, чинним  на час виникнення спору.

Верховний Суд України, розглядаючи справу з огляду на приписи статті 58 Конституції та рішення КСУ від 9 лютого 1999 року № 1-рп/99, дійшов висновку, що положення статті 43 Закону № 2862-XII,  які передбачали право судді на відставку за станом здоров’я, що перешкоджає продовженню виконання обов’язків, втратили чинність із набранням з 1 січня 2011 року чинності законом від 7 липня 2010 року № 2453-VI«Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до частини першої статті 114 Закону № 2453-VІ, чинної на час подання Я.Гавришем заяви про звільнення його з посади судді і прийняття ВРУ постанови про його звільнення, суддя звільняється з посади у разі неможливості здійснювати повноваження за станом здоров’я за наявності медичного висновку, що надається медичною комісією, утвореною спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я.

ВСУ відмовив у задоволенні заяв судді, визнавши постанову ВАС від 24 жовтня 2016 року чинною, а ухвалу цього ж суду від 24 жовтня 2016 року про залишення позовної заяви без розгляду обґрунтованою і такою, що ухвалена з дотриманням норм процесуального права.

Закон і Бізнес