Закон і Бізнес


Без інформування центрів БПД відбувається по 14 затримань на день


03.08.2017 15:43
4343

За півроку виявлено 2 487 випадків, що свідчать про порушення працівниками правоохоронних органів вимог КПК та Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання або адміністративного арешту.


Таку статистику оприлюднив КЦ БПД, передає «Закон і Бізнес».

Так, у першому півріччі 2017 року до регіональних центрів загалом надійшло 22 385 повідомлень про затримання осіб, з яких:

- 11 139 – становили повідомлення про затримання осіб за вчинення кримінальних правопорушень;

- 11 246 – повідомлення про затримання осіб за вчинення адміністративних правопорушень та адміністративний арешт.

Працівниками регіональних центрів було виявлено 2487 випадки, що свідчать про порушення працівниками правоохоронних органів вимог кримінального процесуального законодавства та Порядку інформування, що у середньому складає 14 затримань на день.

Переважна більшість таких звернень (2 480) стосується виявлених фактів порушень черговими центрів під час отримання ними повідомлень про затримання осіб, проведення звірки відомостей із суб’єктами подання інформації.

«Це свідчить про нагальну необхідність у проведенні відповідної інформаційно-роз'яснювальної кампанії серед населення, а також адвокатів, які залучаються регіональними центрами до надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим особам», — зазначили у КЦ БПД.

Більшість звернень у зв'язку з фактами виявлених порушень було підготовлено та направлено до відповідних Головних управлінь Національної поліції в регіоні або до місцевих прокуратур у Київській (98), Полтавській (41), Сумській (21), Закарпатській, Донецькій та Запорізькій (по 18) областях.

Як зазначають у КЦ БПД, у деяких же випадках узагалі було відсутнє реагування зі сторони поліції на виявлені центрами факти порушень.  Так, відповідей на 55 звернень із зазначенням конкретних фактів порушення співробітниками поліції вимог кримінального процесуального законодавства та Порядку інформування взагалі отримано не було, не зважаючи на повторно направлені листи окремих регіональних центрів.

На думку працівників Управління забезпечення доступу до правової допомоги, випадки порушення вимог кримінального процесуального законодавства та Порядку інформування свідчать про низький рівень поінформованості як осіб, затриманих за підозрою у вчиненні кримінального або адміністративного правопорушення, так і співробітників правоохоронних органів, уповноважених здійснювати такі затримання.

Закон і Бізнес