Закон і Бізнес


Відсьогодні всі споживачі комунальних зобов`язані встановити лічильники


02.08.2017 13:31
12176

В Україні запроваджується обов`язковий комерційний приладний облік споживання тепла, гарячої та холодної води за рахунок споживачів. Власники нежитлових приміщень мають рік на обладнання лічільниками, а житлових — 2 роки. За порушення строків передбачено штраф.


Відповідний закон «Про комерційний облік комунальних послуг» № 4901 сьогодні набуває чинності, передає «Закон і Бізнес».

Закон зобов`язує встановити лічильники гарячої та холодної води, а також лічильники тепла, для усіх нежитлових будівель до 2 серпня 2018 року. Для житлових будівель термін подовжено до 2 серпня 2019 року.

Згідно закону, обладнання має встановлювати власник інженерних мереж, а платити за це будуть споживачі додатковими внесками. Попередити власника будинку про намір встановити лічильники необхідно не менш ніж за два місяці.

Як пояснюють автори документу, мета закону — запровадити в Україні обов'язковий комерційний облік тепла і води. Крім економічних переваг, він узгоджується з виконанням взятих Україною зобов'язань перед Європейським Союзом, а його прийняття — це стимулювання енергоефективного поведінки споживачів. На думку розробників законопроекту, введення обліку дозволить населенню платити нібито тільки за спожиті ресурси.

Також обов'язковим має стати і розподільний приладовий облік між споживачами багатоквартирних будинків. Також встановлюються граничні терміни введення обліку: теплової енергії -  протягом року з дня набрання чинності закону; гарячої та питної води для нежитлових будівель - протягом одного року, а для житлових будівель протягом двох років з дня набрання чинності закону.

За невиконання приписів закону передбачена відповідальність як для посадових осіб, так і користувачів. Найбільш суворе покарання передбачене за самовільні дії (використання без приладів обліку, демонтаж, псування) — до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон і Бізнес