Закон і Бізнес


АМКУ відсьогодні контролює надання держдопомоги підприємствам


02.08.2017 10:25
5536

Можливості для отримання державної допомоги суб`єктами господарювання значно розширено. Однак це може призвести до спотворення економічної конкуренції в галузі. Тому за цим слідкуватиме Антимонопольний комітет України.


Прийнятий ще три роки тому закон «Про державну допомогу суб'єктам господарювання» від №1555-VII, а також ціла низка пов`язаних з ним підзаконних нормативно-правових актів сьогодні вступають в дію, передає «Закон і Бізнес».

Згідно документу, державна допомога — це підтримка у будь-якій формі суб'єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, що спотворює або загрожує спотворенням економічної конкуренції, створюючи переваги для виробництва окремих видів товарів чи провадження окремих видів господарської діяльності.

Державна допомога може реалізовуватися, зокрема, у таких формах:

1) надання субсидій та грантів;

2) надання дотацій;

3) надання податкових пільг, відстрочення або розстрочення сплати податків, зборів чи інших обов'язкових платежів;

4) списання боргів, включно із заборгованістю за надані державні послуги, списання штрафних санкцій, компенсація збитків суб'єктам господарювання;

5) надання гарантій, кредитів на пільгових умовах, обслуговування кредитів за пільговими тарифами;

6) зменшення фінансових зобов'язань суб'єктів господарювання перед фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування;

7) надання, прямо чи опосередковано, суб'єктам господарювання товарів чи послуг за цінами нижче ринкових або придбання товарів чи послуг суб'єктів господарювання за цінами, вище ринкових;

8) продаж державного майна за цінами, нижче ринкових;

9) збільшення державної частки в статутному капіталі суб'єктів господарювання або збільшення вартості державної частки на умовах, неприйнятних для приватних інвесторів.

Допомога може призначатися як у рамках державних програм, так і за її межами — в індивідуальному порядку. У випадку спотворення конкуренції або нецільового її використання, така допомога повертається впродовж півроку державі.

Повноваження із контролю, моніторингу, розробки порядків надання державної допомоги покладено на Антимонопольний комітет України.

Дія закону не поширюється на підтримку:

1) у сфері сільськогосподарського виробництва та рибальства, виробництва зброї і військового спорядження для потреб ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;

2) господарської діяльності, пов'язаної з:

- інвестуванням в об'єкти інфраструктури із застосуванням процедур державних закупівель;

- наданням послуг, що становлять загальний економічний інтерес, у частині компенсації обґрунтованих витрат на надання таких послуг. Перелік послуг, що становлять загальний економічний інтерес, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Закон і Бізнес