Закон і Бізнес


Підприємці стали частіше скаржитися на СБУ та Мін`юст


31.07.2017 14:37
3670

До Ради бізнес-омбудсмена почастішали скарги від українського бізнесу на дії Служби безпеки України та Міністерства юстиції. В той час, як на податківців, митників та органи місцевого самоврядування скарг поменшало.


Такі підсумки другого кварталу 2017 року оприлюднила Рада бізнес-омбудсмена, передає «Закон і Бізнес».

Загалом отримано та опрацьовано 237 скарг. Податкові питання найчастіше турбували бізнес (44% від усіх звернень), проте кількість скарг на дії фіскалів знизилася на 12% у порівнянні з попереднім кварталом. Зменшилася кількість звернень на органи місцевого самоврядування (на 57%) і митні питання (на 53%). При цьому частіше стали скаржитися на дії СБУ (на 60%) і Міністерства юстиції (на 38%).

Малий та середній бізнес залишається основним джерелом звернень (63% скарг), хоча кількість скарг від великого бізнесу зросла на 7 процентних пунктів у порівнянні з попереднім кварталом. 72% скарг надійшло від українських компаній, при цьому спостерігається поступове зростання звернень від іноземного бізнесу. Найчастіше скаржилися представники таких індустрій, як оптова і роздрібна торгівля, промисловість, нерухомість. Найактивніше скаржилися підприємці з Києва (118), Київської (24), Одеської (14) і Дніпропетровської (12) областей.

Також повідомляється, що у другому кварталі фахівці РБО підготували системний звіт, присвячений проблемі рейдерства. У звіті представлений аналіз законодавства у сфері боротьби з рейдерством і проблем, що заважають правоохоронцям ефективно виконувати свою роботу. У звіті запропоновані рекомендації щодо боротьби з рейдерськими атаками та впровадження комплаєнс-програм.

Закон і Бізнес