Закон і Бізнес


Неправильне визначення юрисдикції загрожує судді доганою, — ВРП


31.07.2017 13:24
6182

Порушення правил про юрисдикцію суду та створення перешкод для апеляційного розгляду справи стали підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.


Про це ідеться в ухвалі третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про притягнення судді Красноокнянського районного суду Одеської області Пилипа Криворучка до дисциплінарної відповідальності, передає «Закон і Бізнес».

«Суддею було допущено низку порушень, які призвели до відкриття провадження у справі з порушенням правил про територіальну юрисдикцію, необґрунтованого накладення арешту на майно відповідача, а також створення перешкод для реалізації права сторін на апеляційне оскарження ухвал суду першої інстанції через відсутність у переданій до суду цивільній справі апеляційної інстанції частини матеріалів справи», — зазначили у ВРП.

Ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 22 грудня 2016 року ухвалу Красноокнянського районного суду Одеської області від 30 червня 2016 року про відкриття провадження у справі скасовано з передачею питання про відкриття провадження у справі на новий розгляд до суду першої інстанції.

У подальшому ухвалою Красноокнянського районного суду Одеської області від 6 лютого 2017 року вказану позовну заяву про стягнення боргу за договором позики було повернуто позивачеві для подання її до належного суду.

Під час розгляду дисциплінарної справи третя дисциплінарна палата дійшла висновку, що внаслідок незаконних дій щодо порушення провадження у справі, вжиття заходів із забезпечення позову та неналежного оформлення матеріалів справи були створені умови для незаконного уникнення відповідачем зобов’язань перед третіми особами.

ТДП визначила покарання для судді у вигляді суворої догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу протягом трьох місяців.

«Водночас при розгляді дисциплінарної справи не було виявлено доказів, які давали можливість зробити беззастережний висновок про наявність у судді Криворучка П.В. умислу на вчинення вказаних вище порушень», — зауважили у ВРП.

Закон і Бізнес