Закон і Бізнес


Феміда в кадрі

Ганна Шелєхова: «ідея змінити уявлення людей про суд викликала необхідність пошуку нових ко-мунікативних інструментів»


Знімати передачі про суд запропонувала очільниця установи. Вона й сама з’являється в кадрі.

№30 (1328) 01.08—06.08.2017
Ірина Клімашевська, суддя-спікер Зарічного районного суду м.Сум
33334

Нині служителі Феміди розширяють комунікаційні горизонти: вони не тільки спілкуються із журналістами, розміщують на сайтах установ свіжі новини про свою діяльність, а й виготовляють власний інформаційний продукт. Так, у Зарічному районному суді м.Сум знімають цикл передач «Про суд».


Як пояснила «ЗіБ» голова інституції Ганна Шелєхова, ідея створити цикл короткометражних фільмів не прийшла сама. Необхідність виготовлення власної продукції — фільмів про суд — викликана потребою часу.

«На жаль, сьогодні у суспільстві поширене уявлення про несправедливість та корумпованість судової влади, що призводить до відсутності поваги як до судових рішень, так і до судової системи загалом. Формування таких поглядів у населення відбувається внаслідок постійної дискредитації суддівства представниками інших гілок влади», — зауважила Г.Шелєхова.

На її переконання, громадяни вірять у все, що їм кажуть про суд, передусім через відсутність юридичних знань та поінформованість про роботу храмів Феміди. Саме через такі реалії життя тема відкритості судів стала актуальною.

«Зарічний районний суд м.Сум ніколи не був інформаційно ізольований від суспільства і вже не один рік використовує такі інструменти комунікації, як зустрічі, лекції, бесіди, майстер-класи, екскурсії, дні відкритих дверей», — повідомила очільниця установи.

Втім, всі ці інструменти і форми спілкування дієві та цікаві для цільової аудиторії: школярів, студентів, адвокатів, юристів підприємств, прокурорів, слідчих тощо.

«Водночас прагнення спілкуватися саме з непрофесійною аудиторією — простими громадянами, котрі мають проблеми, які потрібно вирішувати в суді, але не мають знань у галузі права, а також ідея змінити їхнє уявлення про суд викликали необхідність пошуку нових комунікаційних інструментів», — зазначила Г.Шелєхова.

За її словами, першим кроком до налагодження спілкування суду з населенням м.Сум стало створення фільму «Життя справи в суді», побачивши який нецільова аудиторія зрозуміла, скільки заходів потрібно вжити служителям Феміди та працівникам суду, щоб розглянути справу й отримати результат.

Згодом, після схвальних відгуків громадян з приводу виходу в ефір вказаного фільму, у Г.Шелєхової виникла ідея щодо створення циклу передач «Про суд».

Уже вийшло 12 випусків, і робота не припиняється: щотижня знімають нову серію циклу.

Кожний випуск — це нова тема і розповідь суддів та працівників апарату суду про те, що цікавить мешканців міста: як подати позов, як призначається служитель Феміди для розгляду справи, що таке суд присяжних, як узяти участь у судовому засіданні дистанційно тощо.

«Впевнена, що робота суду стосовно створення такого циклу передач не тільки забезпечує регулярне та активне спілкування суду й громадськості, а й робить суд ближчим та більш відкритим для людей», — резюмувала голова Зарічного районного суду м.Сум.