Закон і Бізнес


Мало не підпалили

Захоплення суду потягнуло на 5 статей КК, але його замовники досі на волі


Хоча із записів на смартфони добре видно, хто влаштував безлад, у кримінальних провадженнях ці особи можуть залишатися «невідомими».

№30 (1328) 01.08—06.08.2017
Юрій ІВАНОВ
5054

Різноманітні заходи як інструмент схилити на свій бік шальку терезів Феміди набувають дедалі загрозливіших форм. Така подія днями відбулася й у Ширяївському районному суді Одеської області. Там володарів мантій взяли в заручники та погрожували підпалити будівлю. Коли ж працівники суду нарешті відчуватимуть себе захищеними?


Без вікон та дверей...

Близько 30 осіб, які виявились активістами громадської організації «Україна — це ми», заблокували установу. Вони вимагали від одного із суддів ухвалити законні та справедливі рішення в низці справ або написати заяву про відставку.

Голова суду Сергій Палій розповів, що спочатку на вулиці біля будівлі перебували невідомі особи у військовій формі, які скандували непристойні гасла в гучномовець, співали пісень. А на запитання, що відбувається, відповідали, що це мирна акція. Проте невдовзі чоловіки перейшли до більш рішучих дій: вибили вікна та двері суду, заблокувала входи шинами, погрожуючи їх підпалити. І навіть намагалися взяти в заручники працівників установи.

Того ж дня С.Палій надіслав на електронну адресу Вищої ради правосуддя повідомлення про захоплення будівлі та втручання в здійснення правосуддя, тримання в заручниках судді. «Після цього представник ВРП протягом години зателефонував до канцелярії та з’ясував, що відбувається на даний час, які дії зроблені для повідомлення про цю ситуацію правоохоронним органам та іншим інстанціям», — прокоментував «ЗіБ» перебіг інциденту голова установи.

Крім того, він поінформував, що дані внесли до відповідного реєстру Ради, розпочато перевірку. Тож очікує об’єктивного рішення щодо втручання в його професійну діяльність.

Акція на замовлення

У свою чергу правоохоронні органи порушили низку кримінальних проваджень за фактом блокування роботи суду. На своїй сторінці у Фейсбуку помічник начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Руслан Форостяк повідомив, що події в Ширяєвому були «мало схожі на конструктивну спробу впливу суспільства або участь жителів району в місцевому самоврядуванні чи волевиявленні, а були, на жаль, більше схожі на замовні акції».

Він також додав, що для участі в дійстві доставили «стурбованих громадян і побратимів» з інших районів області. «Мало розбираючись у проблемах місцевої громади, активісти вдалися до насильницьких і хуліганських дій, які звелися до звичайного тиску на представників виконавчої влади і посадових осіб на користь однієї зі сторін кланово-олігархічної групи, яка бореться за вплив у районі», — заявив Р.Форостяк. Але не назвав прізвищ замовників.

За його даними, частина людей, які пікетували суд, брали участь у якомусь справедливому, на їхню думку, розподілі врожаю пшениці, зібраного на площі майже в 1 тис. га. «Крім того, до правоохоронців також є запитання. За наказом керівництва розпочато службову перевірку дій особового складу підрозділів НП, задіяних в охороні громадського порядку та законності в районі взагалі», — додав посадовець.

Він повідомив, що за фактом блокування роботи суду розпочато кримінальне провадження за стст.146 («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»), 296 («Хуліганство»), 376 («Втручання в діяльність судових органів»), 377 («Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного») Кримінального кодексу. Також вирішується питання про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про правопорушення, відповідальність за яке передбачено ст.341 («Захоплення державних або громадських будівель чи споруд») КК.

Ведуться слідчі дії й за фактом захоплення врожаю пшениці.

Безкарність — від бездіяльності

Через такі інциденти, які останнім часом почастішали, представники судової влади направили чергове звернення до Президента та Прем’єра щодо розв’язання проблеми з охороною судів.

Як підкреслюється в листах, із 801 приміщення органів судової влади 480 (60%) не охороняються взагалі, 161 (20%) — тільки вдень, 7 (1%) — лише вночі. Цілодобовою охороною забезпечують усього 153, або кожне п’яте приміщення.

Півроку тому подібне звернення вже направляли першим особам держави. Проте воно фактично не дало жодного результату. Та й річ не лише у формальній охороні, а й в ефективній протидії протиправним проявам. Уже й не пригадати, коли винуватці безладів у судах опинялися там у ролі обвинувачених.

«Про які задекларовані європейські цінності в правовій державі може йти мова, не кажучи вже про незалежність судової системи та суддів, коли кожен день життя та здоров’я суддів, їхніх близьких піддаються небезпеці?! При цьому жодна особа не була притягнута до відповідальності за злочини, скоєні відносно суддів», — написала на своїй сторінці у Фейсбуку голова Асоціації суддів господарських судів України Наталія Богацька.

Наче на підтвердження такого висновку за кілька днів безлади в Ширяєвому повторились у ще більших масштабах. Якщо й надалі обмежуватися зверненнями та листами, може статися непоправне…

Як стало відомо згодом, організатору блокування роботи Ширяєвського районного суду Одеської області Віталію Голодку, рішенням Приморського районного суду міста Одеси обрано запобіжний захід у вигляді 60 діб арешту.

Нагадаємо, В.Голодок та активісти громадської організації «Україна -це ми» підозрюються в організації хуліганських дій під будівлею Ширяєвського районного суду 21 і 26 липня 2017 року, що кваліфікуються як хуліганство із застосуванням зброї (частина 4 ст.296 Кримінального кодексу).

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Наталія МЕЛЬНИК,
керівник апарату Ширяївського районного суду Одеської області:

— 26 липня на нас повторно напали. Тож роботу суду довелося припинити. Протестувальники намагалися потрапити в приміщення суду, кидали коктейлі Молотова та застосували сльозогінний газ. Пощастило, що ми встигли зачинити двері. Запальну суміш теж удалося вчасно погасити. Хоча трішки в горлі від тієї речовини все ж дерло.

Приїхала поліція й охороняє нас. У приміщенні перебувають голова суду Сергій Палій та 9 працівників апарату. Знову сидимо, як заручники. Добре, що правоохоронці роблять усе, щоб відтіснити тітушок від будівлі.

Цього разу їх значно більше. Вони бритоголові й накачані. Їх організаційно привезли на двох мікроавтобусах. Сподіваємося, що все обійдеться й ніхто не постраждає.