Закон і Бізнес


Як підтвердити факт кібератаки роз'яснили у ДФС


27.07.2017 12:18
4316

Щоб підтвердити несанкціоноване втручання у роботу комп’ютерних мереж, необхідно надати до податкової копію заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення та документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію.


Таке роз'яснення оприлюднила Державна фіскальна служба, передає «Закон і Бізнес».

Підтвердження факту кібератаки необхідне для незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних, згідно закону, що набув чинності цього тижня.

Відповідно до нього, тимчасово до 31 грудня 2017 року у разі втрати та/або пошкодження інформації (у тому числі, інформації, яка  міститься у базах даних обліку платника податків) унаслідок несанкціонованого втручання  у роботу комп’ютерних мереж платника податків та за наявності документів, що  підтверджують зазначені події, платник податків  протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності цього Закону зобов'язаний  письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому Податковим кодексом для подання податкової звітності.

Згідно пункту 6.10 наказу Мінфіну від 24 травня 1995 року №88 «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», у разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітності керівник підприємства, установи письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.

Разом з тим, відповідно до пункту першого частини 2 статті 60 КПК заявник має право, зокрема, отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію.

Закон і Бізнес