Закон і Бізнес


У ВККС пояснили, навіщо реєструють наміри участі в кваліфоцінюванні


26.07.2017 10:27
8120

Кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді потребує значних витрат часу, адже до кінця року у 759 суддів-«п'ятирічок» мають закінчитися повноваження. Тому ВККС буде реєструвати наміри участі в процедурі для належної її організації.


Таке роз'яснення оприлюднила Вища кваліфікаційна комісія суддів, передає «Закон і Бізнес».

За даними комісії, в Україні фактично 6010 суддів. На відповідність займаній посаді необхідно перевірити суддів, яких призначено на посаду строком на п’ять років, та у яких закінчилися повноваження, або обрано безстроково до набрання чинності змін до Конституції щодо правосуддя.

Цього тижня ВККС розпочала реєстрацію намірів суддів місцевих та апеляційних судів взяти участь у проходженні кваліфікаційного оцінювання. Це викликало у багатьох суддів питання, адже для перевірки відповідності займаній посаді така реєстрація проводиться вперше.

Як пояснили у ВККС, це необхідно для «належної організації вказаної процедури, ефективного і якнайшвидшого проведення кваліфікаційного оцінювання». У цьому випадку не зовсім зрозуміло, чому половина запитань у реєстраційній анкеті стосується можливих конкурсів до вищих судів. Зокрема, ВККС цікавить, чи мають судді намір протягом року взяти участь у можливих конкурсах на посади у Вищому суді з питань інтелектуальної власності, Вищому антикорупційному суді або касаційному суді у складі Верховного Суду тощо.

Комісія наголосила, що строк реєстрації намірів для суддів місцевих і апеляційних судів взяти участь у проходженні кваліфікаційного оцінювання не визначено. Про закінчення реєстрації обіцяють повідомити на офіційному веб-сайті.

Закон і Бізнес