Закон і Бізнес


В Україні створять єдиний реєстр субсидіантів


24.07.2017 12:54
4360

Для перевірки правомірності призначення житлових субсидій створять єдину базу всіх їх отримувачів. Такий реєстр дозволить надавати пільги за місцем фактичного проживання особи, а не за місцем реєстрації.


Відповідну постанову прийнято на засіданні Кабміну, передає «Закон і Бізнес».

Згідно документу, Єдиний державний реєстр отримувачів житлових субсидій буде створений до 20 грудня цього року. Держателем реєстру визначено Міністерство соціальної політики, а інформацію про призначені субсидії вноситимуть структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у містах держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад, які призначають субсидії.

Про необхідність такого реєстру ще минулого року наголошував комітет ВР з питань соціальної політики. У парламенті вважають, що відсутність реєстру не дозволяє надавати пільги за місцем фактичного проживання, а не за пропискою.

«Зараз проблемним залишається питання про надання субсидії за місцем фактичного проживання громадянина, а не за місцем реєстрації. Проте, Міністерство соціальної політики України на звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини поінформувало про неможливість перегляду порядку призначення житлової субсидії за фактичним місцем проживання через відсутність єдиної бази даних одержувачів субсидій, оскільки за таких умов стає неможливим контроль за цільовим використанням відповідних бюджетних коштів», – зазначалося в рекомендаціях комітету.

Створений реєстр з наступного року буде використовувати Міністерство фінансів, для цього у там створили спеціальний відділ. Його працівники зіставлятимуть інформацію з різних державних служб і шукатимуть можливі порушення.

Закон і Бізнес