Закон і Бізнес


Відмова адмінсуду в оскарженні обшуку коштуватиме Українї €1500, — ЄСПЛ


24.07.2017 10:27
16911

Європейський суд з прав людини визнав порушення права заявника на доступ до суду з огляду на відмову адміністративних судів розглядати позов про оскарження незаконного обшуку і подальше відсилання до процедури, передбаченої КПК.


Такий лист Урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ оприлюднив Вищий адміністративний суд, передає «Закон і Бізнес».

У листі ідеться про рішення ЄСПЛ у справі «Кузьменко проти України» (заява № 49526/07), яке 9 червня набуло статусу остаточного.

Розглядаючи процедуру оскарження дій слідчого, передбачену статтею 234 КПК, Європейський суд вказав, що вона не надавала заявнику можливості отримати безпосередній та швидкий розгляд його позову. Зокрема, суд звернув увагу на те, що заявник не був стороною кримінального провадження, у межах якого було проведено обшук його квартири, таким чином, він не мав можливості подати скаргу відповідно до статті 234 КПК.

За рішенням ЄСПЛ, Україна тепер має впродовж трьох місяців виплатити заявнику 1500 євро, а також суму усіх пов'язаних з виплатою податків. У протилежному випадку, на суму нараховуватиметься простий відсоток у розмірі граничної позичкової ставки Європейського центрального банку плюс три відсоткових пункти.

Повний текст листа можна завантажити тут.

Закон і Бізнес