Закон і Бізнес


Довели до самовідводу

ВРП розраховує, що прокуратура належним чином відреагує на погрози розправитись із членами колегії АСК


Апеляційному суду м.Києва не звикати до пікетів, але погрози — це вже занадто.

№29 (1327) 22.07—31.07.2017
Юрій ІВАНОВ
5986

Вища рада правосуддя розглянула ще п’ять скарг на втручання в діяльність суддів. Три з них відхилили, а в двох усе ж таки встановили факти, що заслуговують уваги.


Перегляд з образами

Інформуючи про повідомлення суддів Апеляційного суду м.Києва Ійї Рейнарт, Галини Кирилюк, Світлани Музичко, член ВРП Павло Гречківський повідомив, що відповідне звернення надійшло до Ради в березні. У ньому йдеться про те, що на суддівську колегію чинився тиск, висловлювалися погрози під час перегляду нею рішення про виселення громадян без надання їм іншого житлового приміщення.

Так, протягом засідання відповідач постійно звинувачував колегію в корумпованості, отриманні хабарів і висловлював численні образи, за що головуючий неодноразово виносив йому попередження.

«Після відмови в задоволенні заявлених вимог представник відповідача висловив погрози на адресу колегії суддів, зазначивши, що в разі незадоволення апеляційної скарги він звернеться до «своїх бойових хлопців, які вміють працювати із суддями», що судді підтримують злочинну організовану групу, а головуючий є членом злочинної організованої групи, яка сприяє незаконному продажу квартир, що рішення є «проплаченим», — зазначив П.Гречківський.

Зрештою суддівська колегія вирішила, що під таким тиском працювати не може й заявила про самовідвід у повному складі.

Після закінчення засідання представник відповідача наголосив, що знайде дітей суддів та їхніх родичів. Це було сприйнято законниками як пряма погроза застосування насильства не тільки до них, а й до членів їхніх сімей.

Після запиту ВРП до прокуратури м.Києва стало відомо, що повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч.1 ст.377 Кримінального кодексу, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вивчивши скаргу та матеріали дисциплінарного провадження, Рада вирішила звернутися до Генеральної прокуратури з питанням про надання інформації щодо перебігу розслідування та розкриття злочину, скоєного стосовно суддів апеляційного суду, за вже відкритим кримінальним провадженням.

Не внесли до ЄРДР

Крім того, ВРП розглянула заяву Леоніда Плохотніченка з Ленінського районного суду м.Кіровограда. У ній ідеться про втручання в його діяльність з боку прокуратури регіону.

Володар мантії повідомив, що 8 лютого 2017 року стосовно нього до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками, про які йдеться в ч.1 ст.375 КК («постановлення завідомо неправосудної ухвали»).

Приводом для цього стала ухвала від 2.02.2017, якою Л.Плохотніченко визнав незаконним затримання громадянина та звільнив його з-під варти в залі суду. На думку судді, вказані обставини свідчать про те, що внесення відомостей до ЄРДР посадовими особами прокуратури є втручанням у його професійну діяльність.

Член ВРП М.Гусак зазначив, що за результатами розгляду скарги прокуратури Апеляційний суд Кіровоградської області зрештою скасував ухвалу від 2.02.2017, пославшись на істотне порушення вимог закону — п.2 ч.2 ст.412 (рішення ухвалено незаконним складом суду) Кримінального процесуального кодексу.

У подальшому матеріали цього досудового розслідування були об’єднанні з матеріалами іншого, яке стосується незаконного, на думку прокуратури, закриття кримінального провадження стосовно підсудного в іншому випадку.

За даними перевірки, на цей час досудове слідство триває. Однак повідомлення про підозру Л.Плохотніченку не вручено, а слідчі дії не проводяться.

«Зазначені дії щодо внесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення — постановлення ухвали слідчим суддею Ленінського районного суду м.Кіровограда Л.Плохотніченком — до перевірки її законності апеляційним судом є спробою втручання в здійснення правосуддя та тиску на суддю з очевидною метою — отримання бажаних прокуратурі результатів у майбутній діяльності, маніпулювання діями судді», — зауважив М.Гусак.

Він наголосив, що звернення судді щодо факту втручання в його діяльність залишилося без належного реагування з боку прокуратури. Остання дотепер не внесла відомостей до ЄРДР за його заявою. А це може свідчити про те, що органам прокуратури вигідно, аби суддя був залежний, і така залежність вбачається в цьому випадку.

Вивчивши матеріали, Рада ухвалила рішення внести до Генеральної прокуратури подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів.

З огляду на те, як швидко в будівлі на вул. Різницькій відреагують на це звернення та яким чином, можна буде судити, чи зацікавлена сама ГПУ в незалежності вітчизняної Феміди.