Закон і Бізнес


«Неекологічний» аргумент

ГПУ продовжує шукати «фінансові плями» на білих шатах опозиції


Злочин і покарання, №52 (987) 25.12—31.12.2010
3146

Останні кілька тижнів виявилися щедрими на гучні зви¬нувачення. Не встигли вщухнути пристрасті довкола справи колишнього головного міліціонера країни Юрія Луценка, як на черзі нове розвінчання. Цього разу слідчі «замахнулися» викрити ідейну натхненницю опозиції Юлію Тимошенко.


Оперативна перекваліфікація

20 грудня ГПУ змінила статус Ю.Тимошенко із підозрюваної на обвинувачену та взяла з неї підписку про невиїзд. «Я отримала постанову про притягнення як обвинуваченої, порушили кримінальну спра¬-ву», — цитує заяву політика, зроблену після допиту, УНІАН. За її словами, у постанові, зокрема, йдеться, що «Ю.Тимошенко, діючи уми¬сно, з особистих інтересів, вирішила одноосібно прийняти рішення щодо використання частини коштів, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів та мали цільове призначення на покриття видатків державного бюджету України з виплати пенсій». Головна опозиціонерка вкотре наголосила, що не порушувала закону під час своєї діяльності на посаді Прем’єра. «Я виплачувала пенсії людям, але це, за законом України, не є злочином», — зазначила вона. Також колишня очільниця Уряду пообіцяла, що не буде «ховатися в лікарнях чи виїжджати з країни». «Я прийшла з адвокатами. Я готова приймати всі їхні порожні папірці. Я буду абсолютно чітко й привселюдно себе захищати», — додала лідер партії «Батьківщина».

Від квот до банкнот

Зауважимо: причиною прискіпливої уваги до Ю.Тимошенко з боку слід¬чих став Кіотський протокол. Ще наприкінці свого перебування на посаді голови Уряду в 2009 році вона повідомила, що до держбюджету України надійшло 640 млн грн. від продажу квот на шкідливі викиди.
Згодом вже новий Пре¬м’єр-міністр Микола Азаров заявив, що ці гроші нібито зникли з відповідного рахунку і були використані не за призначенням. Адже відповідно до Кі¬отського протоколу спрямовувати їх можна лише на екологічні цілі.
Водночас у тексті по¬стано¬ви про притягнення Ю.Тимошенко як обвинуваченої, розміщеної на сайті «Української правди», зазначено, що вона, «діючи умисно, з особистих інтересів, вирішила одноособово прийняти рішення щодо використання частини коштів, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів та мали цільове призначення, на покриття видатків державного бюджету, передусім зобов’язань з виплати пенсій».
У цьому ж документі йдеться про те, що акти Уряду, зокрема щодо розпорядження бюджетними і позабюджетними коштами, мають ухвалюватися Кабміном як колегіальним органом. Також слідчі переконані: ухвалити це рішення екс-прем’єр не могла без згоди парламенту, який мав би внести відповідні зміни до закону про держбюджет на 2009 рік.
Однак головне звинувачення стосується того, що Ю.Тимошенко зобов’язала Міністерство фінансів і Державне казначейство конвертувати в національну валюту  i180 млн, які надійшли від продажу квот, і зарахувати їх на окре¬мий спеціальний рахунок. При цьому згідно з оприлюдненим документом цю конвертацію мав би здійснювати «Укрексімбанк» на безоплатній осно¬ві, а не НБУ. Останній, за твердженням правоохоронців, отримав комісійну винагороду — понад
960 тис. грн. Саме цю суму, за версією органу дізнання, в результаті проти¬правних дій Ю.Тимошенко і втратила скарбниця.
Отже, поки що йдеться не про нецільове використання коштів (або про цільове фінансування пенсій, на чому наполягає екс-прем’єр), а про банальне марнотратство. Тому правоохоронці й кваліфікували ці дії за ч.3 ст.365 КК («перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки»). Тож слідству достатньо довести, що конвертація коштів була здійснена умисно, а також — розмір збитків.