Закон і Бізнес


Справи про виведення активів мають розглядатися у позовному провадженні, — експерти


21.07.2017 12:45
25119

Заяви про визнання недійсними правочинів, які були здійснені боржником, у справі про банкрутство мають розглядатися за правилами позовного провадження. Так вважають експерти, а от судова практика з цього питання неоднозначна.


Перед порушенням справи про банкрутство, поширеною практикою є виведення активів та грошей з підприємства, аби кредитор лишився ні з чим. Ст.20 закону «Про банкрутство» передбачає можливість оскарження відповідних договорів, вчинених протягом року до порушення справи. Але визначає, що для цього до господарського суду має звернутись арбітражний керуючий або конкурсний кредитор із заявою.

Однак, наразі немає єдиної думки суддів, чи це просто заява, чи позовна заява. Й відповідно, чи має бути просто розгляд заяви в провадженні про банкрутство, чи необхідне позовне провадження. Оскільки процедури розгляду в обох випадках будуть суттєво відмінними.

На цю проблему звернув увагу член ради комітету з конкурсного права Асоціації правників України, партнер АК «Соколовський і Партнери» Владислав Філатов на засіданні комітетів АПУ з конкурсного права та процесуального права. Відтак, на його думку, слід удосконалити й судову практику, й уточнити термінологію в законі.

Директор Центру комерційного права Валентина Данішевська також зазначила, що через уживання в законі різних термінів: позов, заява, «розгубились не лише юристи, але й судді, які також піднімають дане питання». Оскільки є випадки скасування рішень з формальних підстав.

Та вона вважає, що в даному випадку слід застосувати цільовий спосіб тлумачення норм. Мета визначення підсудності всіх питань, що стосуються боржника, в суді, який розглядає справу про банкрутство полягала в тому, щоб бачити всі можливості задоволення вимог кредиторів, щоб справи щодо майна боржника не розпорошувались по різним інстанціям та для прискорення процесу.  

«Перенесення справ про оскарження правочинів боржника до суду, який розглядає справу про банкрутство точно не повинно ані зменшити кількість процесуальних прав сторін, ані збільшити. Тому що таке перенесення - лише для зручності», - пояснила В.Данішевська. Експерт зазначила, що це означає, що всі такі заяви повинні розглядатися за правилами позовного провадження у справі про банкрутство, «незалежно від того як назвали це звернення: хтось заява написав, хтось позов».

Детальніше про перебіг засідання АПУ з конкурсного права та процесуального права читайте у наступному номері «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес