Закон і Бізнес


АПУ вимагає від поліції розслідування кожного нападу на суддю


21.07.2017 12:09
3927

Асоціація правників України звертається до Національної поліції щодо проведення ефективного розслідування кожного випадку нападу на суддю, а також до Вищої ради правосуддя стосовно негайного створення Служби судової охорони.


Таке відкрите звернення оприлюднила прес-служба АПУ, передає «Закон і Бізнес».

Приводимо повний текст звернення:

Асоціація звертається до Національної поліції України та Вищої ради правосуддя щодо забезпечення безпеки та незалежності суддів.

Асоціація правників України є провідною юридичною спільнотою, метою якої є впровадження принципу верховенства права та підвищення рівня правосвідомості.

Ми неодноразово висловлювалися щодо необхідності проведення реформи судової системи України, спрямованої на формування незалежного і професійного суду, а також щодо відновлення довіри громадян до суду. Однак досягнення таких цілей неможливе, зокрема, без забезпечення безпеки та незалежності суддів.

19 липня 2017 року невідомі особи вчинили напад на суддю Господарського суду Одеської області Ірину Малярчук, облили суддю рідиною зеленого кольору, яка завдала опіків шкіри та очей. Суддю госпіталізовано.

Не заперечуючи проблем у функціонуванні судової системи України, які, з-поміж іншого, пов’язані з дискредитацією професії судді окремими її представниками, Асоціація вважає неприйнятним застосування сили як способу відновлення справедливості та наголошує на необхідності забезпечення безпеки суддів як гарантії функціонування незалежного суду у країні.

Міжнародні документи та національне законодавство гарантують незалежність і недоторканність судді.

Враховуюче викладене вище, Асоціація звертається до Національної поліції України щодо проведення ефективного розслідування кожного випадку нападу на суддю, а також до Вищої ради правосуддя стосовно негайного створення Служби судової охорони та вжиття дієвих системних заходів щодо захисту незалежності суддів.

Закон і Бізнес