Закон і Бізнес


Туризм на колесах


Щоб у відпустці не переживати за засіб пересування, договір оренди краще укладати заздалегідь і продумати в деталях.

№29 (1327) 22.07—31.07.2017
Максим НЕЛЮБІН, DW
6058

Німецькі експерти підготували пам’ятку для туристів, які їдуть до країн Європи, про те, на що потрібно звертати увагу при оренді машини. Більшість порад мають універсальний характер.


Німецьким туристам клуб ADAC рекомендує бронювати машини через фірми, що працюють у ФРН, щоб мати у своєму розпорядженні всі договори рідною мовою, а в разі непорозумінь вирішувати питання безпосередньо з компанією у своїй країні.

Розрахунковий день прокату автомобіля становить 24 год. Якщо ви взяли машину, наприклад, о 10:00, то віддати її потрібно у відповідний день до 10:00. Якщо є можливість узяти авто пізніше або заздалегідь скласти оптимальний графік поїздки, можна заощадити цілий день оренди.

Рекомендується брати залізного коня з повним баком пального і віддавати теж з повним баком (опція «full-to-full»), оскільки тарифи на дозаправку можуть набагато перевищувати фактичні витрати. Щоб додатково себе підстрахувати, заливати повний бак слід безпосередньо перед поверненням автомобіля, також потрібно зберегти квитанцію.

Вибираючи страховку, не варто економити. Найкраще укласти договір на повне покриття всіх витрат без пайової участі (нім. Vollkasko), включаючи повний захист на випадок викрадення. Сума страхування (нім. Haftpflicht) має бути не меншою за €1 млн. Згідно зі статистикою найчастіше страхові проблеми виникають через розбите скло, подряпані диски і зіпсовані покришки, тому на ці пункти при укладенні договору слід звертати особливу увагу, тобто страховий поліс повинен їх покривати.

Клуб ADAC рекомендує вибирати тарифи без обмеження пробігу. Інакше в разі перевищення ліміту доведеться платити за додаткові кілометри за завищеними цінами.

Обов’язково необхідно заздалегідь обговорити додаткові послуги, наприклад надання дитячого автокрісла. Тарифи на ці послуги в різних компаніях можуть сильно відрізнятися. Так, оренда дитячого автокрісла на іспанському острові Майорка коштує в літні місяці від 50 до €80 на тиждень.

Якщо вам потрібна навігаційна система, також заздалегідь з’ясуйте вартість цієї послуги або ж поклопочіться про альтернативу. Наприклад, візьміть свій навігатор або ж скачайте карти для додатку в мобільному телефоні, пам’ятаючи про витрати на трафік. Економія може сягати до €100 на тиждень.

При завершенні процесу бронювання в договорі повинна бути вказана загальна фінальна сума, включаючи всі страховки й додаткові опції. Інакше на місці можуть виникнути непередбачувані витрати, іноді дуже суттєві.

Якщо в прокатному пункті відсутні автомобілі заброньованої категорії, компанії пропонують клієнтам безкоштовний апгрейд. Перш ніж прийняти цю пропозицію, експерти рекомендують переконатися в тому, що вона не потягне за собою незапланованих витрат.

Перед першою поїздкою уважно огляньте машину й перевірте, чи зафіксовані в протоколі передання всі наявні подряпини, вм’ятини й інші пошкодження. Огляд під час повернення машини повинен проводитися в присутності представника прокатної фірми, після чого обов’язково необхідно отримати письмовий протокол, що підтверджує відсутність нових пошкоджень або містить точні відомості про них.