Закон і Бізнес


Бороду геть!


№29 (1327) 22.07—31.07.2017
6792

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон закликав жителів країни відмовитися від носіння борід і хіджабів. На його думку, подібні атрибути не властиві національним традиціям.


За словами Е.Рахмона, хіджаби і чорний одяг у жінок не відповідають таджицьким національним традиціям, а носіння бороди, на його думку, необов’язково є ознакою релігійності. Він порадив громадянам «поклонятися Всевишньому серцем» і не прагнути виразити свою «правоту» через зовнішні атрибути, повідомляє радіостанція «Азаттик» (місцева редакція радіо «Свобода»).

«Останніми роками під впливом соціальних мереж і окремих груп посилюється пропаганда чужого нашій культурі одягу в містах і районах, особливо серед жінок, що є тривожним», — сказав таджицький лідер.

У республіці вже кілька років із цим борються. У січні 2016-го працівники таджицької міліції відзвітували про те, що в 2015 році в Хатлонській області примусово збрили бороди майже 13 тис. чоловіків. Крім того, були закриті 162 торговельні точки, що займалися продажем сатрів (хіджабів).

У 2010 році Е.Рахмон розкритикував співвітчизниць, які наслідують іноземний стиль одягу, маючи на увазі носіння хіджаба — традиційної мусульманської хустки. На його думку, вони повинні одягатися в стилі «стародавнього таджицького народу».