Закон і Бізнес


Замах на демократію


№29 (1327) 22.07—31.07.2017
4310

Бажання влади поставити судову систему під контроль парламенту й Міністерства юстиції викликало хвилю невдоволення в країні. Так, за деякими даними, тільки у Варшаві кількість учасників акції протесту, що відбулася минулої неділі, досягла 17000 чоловік.


Напередодні Сенат схвалив поправки до закону про Національну судову раду, а також до закону про роботу загальних судів у запропонованому Мін’юстом варіанті. Для набрання актами чинності необхідні підписи президента.

Серед іншого передбачається змінити правила призначення й відсторонення від посад голів судів шляхом посилення повноважень міністра юстиції. Членів Національної судової ради обиратимуть у Сеймі, більшість в якому належить правлячій партії «Право і справедливість».

Крім того, на сайті Сейму розміщено законопроект від представників фракції «ПіС», який припускає зміни в порядку обрання членів Верховного суду, а також можливість відставки всіх нинішніх суддів, «за винятком тих, на кого вкаже міністр юстиції».

Польська опозиція розцінила такі законодавчі ініціативи як «замах на демократію». І закликала співгромадян вийти на акцію, але без використання будь-яких гасел або емблем, щоб підкреслити неполітичний характер протесту.

Так, у Варшаві учасники заходу принесли із собою свічки, які запалили на площі Красинських, — перед будівлею Верховного суду Польщі. «Сьогодні з нами світло не тому, що це похорон Верховного суду або судів. З нами світло тому, що світло — це надія», — заявили організатори.

Аналогічні акції пройшли в Лодзі, Кракові, Гданську, Гдині, Бидгощі. За даними організаторів, у цілому в різних польських містах у заходах узяло участь близько 30 тис. чоловік.

У той же час опозиційні партії мають намір продовжити протести. Розглядається також можливість блокування роботи Сейму.

У грудні минулого року аналогічний протест, приводом для якого став намір обмежити роботу ЗМІ, блокував роботу Сейму близько місяця. Депутати від опозиційних партій постійно перебували в залі засідань, де зустріли Різдво.