Закон і Бізнес


ВАС нагадав про можливість переведення суддів до нового ВС


17.07.2017 09:57
5902

На виконання рішення зборів суддів Вищого адміністративного суду, його голова Олександр Нечитайло повторно звернувся до суб’єктів законодавчої ініціативи щодо питання переведення суддів у разі реорганізації або ліквідації суду.


Відповідні листи були направлені Президенту та Голові ВР, передає «Закон і Бізнес».

Цими листами голова ВАС простить внести на розгляд парламенту проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та визначити його як невідкладний. З самим проектом можна ознайомитися з посиланнями:

- Проект.

- Пояснювальна записка.

-  Порівняльна таблиця.

У ВАС переконані, що пункт 14 Прикінцевих та перехідних положень закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» суперечить положенням Конституції та міжнародних актів, а тому не може бути застосованим.

«Конкурсний добір суддів не є єдиним порядком призначення судді на посаду. Одним із винятків є переведення судді на посаду судді до іншого суду того самого рівня у разі реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду. Підтвердженням цього висновку є визначення у статті 81 Закону порядку призначення на посаду судді вищого спеціалізованого суду або Верховного Суду як спеціальної процедури. Єдиною підставою звільнення судді у разі ліквідації чи реорганізації суду, в якому суддя обіймає посаду згідно зі статтею 126 Конституції та статті 117 Закону  є його незгода на переведення до іншого суду», — пояснюють свою ініціативу у ВАС.

На думку авторів, прийняття проекту дозволить законодавчо встановити додаткові гарантії незалежності суддів та сприятиме створенню умов для збереження професійного  суддівського корпусу  з урахуванням його спеціалізації.

Нагадаємо, це вже не перше таке звернення до Президента та Голови ВР: попереднє звернення суддів від 12 грудня 2016 року залишилося без відповіді.

Закон і Бізнес