Закон і Бізнес


Недієздатність під сумнівом


№28 (1326) 15.07—21.07.2017
6978

Особа, яку примусово тримають у психіатричному закладі, повинна мати право на перегляд рішення про застосування такого заходу. Такими є рекомендації Європейського суду з прав людини, на які група нардепів посилається у своєму законопроекті.


Відразу кілька рішень ЄСПЛ проти України стосувалися обмеження свободи осіб, які потерпають від психічних розладів. Захистити їхні права покликаний проект «Про внесення змін до законодавчих актів щодо надання психіатричної допомоги» (№4449).

Серед іншого в ньому йдеться про особливості застосування і подовження примусових заходів медичного характеру, надання психіатричної допомоги засудженим та створення умов для цього.

Зокрема, документ передбачає незалежний правовий засіб, за допомогою котрого особа має можливість постати перед суддею, який визначить законність примусового тримання у спецзакладі. Це стосуватиметься й осіб, які позбавлені цивільної дієздатності, але мають намір клопотати про перегляд такого рішення.

Також проект установлює право пацієнтів отримати висновок незалежних експертів-психіатрів щодо стану їхнього здоров’я. Адже це, на думку авторів, унеможливить свавілля при їх госпіталізації в психіатричні заклади.