Закон і Бізнес


Не до сміху

Будапешт посилює контроль за неурядовими організаціями


№28 (1326) 15.07—21.07.2017
4036

Розпочата урядом кампанія проти американського фінансиста Джорджа Сороса викликає критику з боку міжнародного співтовариства. Проте в Будапешті продовжують посилювати контроль за організаціями з іноземним фінансуванням.


Як передає зі столиці країни кореспондент Бі-Бі-Сі Нік Торп, у містах Угорщини з’явилися надруковані за рахунок скарбниці плакати, на яких 86-річний Дж.Сорос зображений широко всміхненим. «Не дозвольте Джорджу Соросу сміятися останнім», — закликає напис на них.

Прем’єр-міністр країни Віктор Орбан звинувачує мільярдера в тому, що він своїми діями й поглядами, поширюваними через інститут «Відкрите суспільство», сприяє притоку мігрантів до Європи. І плакати стали черговим витком конфлікту.

У червні парламент Угорщини прийняв закон, що посилює контроль держави над неурядовими організаціями з іноземним фінансуванням.

Раніше В.Орбан звинуватив їх у втручанні у внутрішні справи країни. Передусім це стосувалося структур, які підтримує Дж.Сорос.

У квітні набув чинності закон, що регулює іноземне фінансування національних університетів. Акт, зокрема, зобов’язує мати учбові майданчики в країні їх реєстрації. Така вимога означає, що в країні можуть бути закриті освітні заклади, що існують на кошти Дж.Сороса. Зокрема, це стосується Центральноєвропейського університету, який зареєстрований у США.