Закон і Бізнес


Рішення без таємниць


№28 (1326) 15.07—21.07.2017
Олена КИТОВА, Право.ру
5100

Президія Верховного суду РФ затвердила порядок розміщення текстів актів Феміди на офіційних сайтах ВС, судів загальної юрисдикції та арбітражів. Серед іншого змінено підхід до обнародування персональних даних.


Згідно з постановою оприлюдненню підлягають судові акти в цивільних, адміністративних, кримінальних, арбітражних справах і справах про адміністративні правопорушення, винесені по суті питання, а також за новими й нововиявленими обставинами. При цьому в повному обсязі розміщуватимуться тексти рішень, що підлягають публікації відповідно до закону.

Під виняток потрапили справи, що зачіпають безпеку держави або права й інтереси неповнолітніх, а також про злочини проти статевої недоторканності. Також залишаться закритими для громадськості рішення про обмеження дієздатності, примусову госпіталізацію та психіатричний огляд, про внесення виправлень або змін до запису актів цивільного стану й деякі інші.

Рішення про те, щоб не розміщувати на сайті текст вердикту, прийматиме суддя (суддя-доповідач) у справі. Водночас він повинен навести підстави для цього у відповідних програмних засобах або на зворотному боці першого екземпляра копії акта.

Крім того, в постанові уточнюється, що при публікації на сайтах з рішень не повинні вилучатися прізвища, ініціали або імена й по батькові засудженого/виправданого, позивача/відповідача, третіх і зацікавлених осіб, а також осіб у справі про адмінправопорушення. Також мають зберігатися дані про суддів, котрі розглядали справу, прокурора, адвоката та представників сторін.

Не повинні затиратись і грошові суми, яких вимагав заявник або присуджені на його користь. У текстах мають зберігатися назва й місцезнаходження юридичних осіб.

Разом з тим можуть вилучатися персональні дані інших учасників процесу, а також відомості про захворювання.