Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 28 (1326). Анонс публікацій


14.07.2017 11:36
2986

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 28 (1326). 15-21 липня 2017 року.


Судова влада та реформа

Володарям мантій немає що приховувати від журналістів і громадськості. Служителі Феміди готові до того, щоб врегульовувати конфлікт інтересів самостійно. Про це «ЗіБ» розповіла голова комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів, суддя Вищого адміністративного суду у відставці Тетяна ЧУМАЧЕНКО. Також вона заспокоїла суддів: чоловік та дружина можуть працювати в одній установі, але повинні дотримуватися певних правил. Яких саме? Відповідь є в інтерв’ю.

Добігає кінця конкурс на посади суддів у новому Верховному Суді. Вже 14 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів закінчить розгляд питань щодо підтвердження здатності кандидатів здійснювати правосуддя. Ще кілька днів у колегіального органу піде на опрацювання остаточних результатів конкурсу та складання рейтингу. Детальніше про це у статті «Без ВАС немає вороття».

Аналіз роботи господарських судів свідчить про тенденцію до зменшення показників. Як уважають у Вищому господарському суді, це продиктовано економічною ситуацією в країні. Водночас там відзначають ефективність здійснення правосуддя та результативну роботу органів третьої гілки влади. Подробиці у статті «Справи, гроші, перспективи».

Ні для кого не є таємницею, що найбільшою проблемою, яка призводить до констатації Європейським судом з прав людини порушень Україною положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, є невиконання вердиктів національних судів. Але назвати точну суму, яку держава заборгувала громадянам, сьогодні ніхто не може: держоргани неохоче діляться такою інформацією.  Детальніше про це у статті «Мільярди на сатисфакцію, або Як звернення до ЄСПЛ примножує борг держави за невиконані рішення національних судів».

Понад 3 роки знадобилося Конституційному Суду для того, щоб дати оцінку закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8.04.2014 №1188-VII. Точніше — аби відмовитися від розгляду по суті питань, порушених у поданні 76 народних депутатів. Детальніше про це у статті «Відновлення не буде».

Практика

Ситуація, що склалася з недоставлянням осіб, котрі перебувають під вартою, в районні суди столиці, починає виправлятися. Зокрема, після публікацій у нашому виданні та звернення до омбудсмена нам повідомили, що принаймні в Подільський районний суд м.Києва конвойна служба знову стала привозити засуджених двічі на день. Про це читайте у статті «Конвой приїде двічі».

Останнім часом Вища рада правосуддя активізувала свою роботу щодо вивчення скарг на втручання в діяльність суддів. Так, на цьому тижні ВРП мала розглянути відразу 9 повідомлень з різних регіонів України. Утім, поки що лише в одній із заяв установлено факт, який заслуговує реагування. Подробиці читайте у статті «І слово строком відгукнеться».

Мета законопроекту про внесення змін до трьох процесуальних кодексів — не тільки викласти ці акти в новій редакції. Є велика кількість новел, які вплинуть на судову систему в цілому. Так, законодавець пропонує стимулювати учасників процесу до подання документів у електронній формі, зменшити перелік органів, які мають право на пільги при сплаті судового збору. Втім, деякі норми, що також потребують удосконалення, залишилися поза увагою законотворців. Однак це не означає, що положення кодексів не можна буде покращити вже після прийняття їх у новій редакції. Про це у статті «Новаціям кодекси писані».

Українське суспільство сьогодні перебуває в умовах значного зниження рівня доходів, соціальної незахищеності та невизначеності. Тому актуальності набуває питання реалізації звільнення від основного покарання у вигляді штрафу та додаткового — у вигляді конфіскації всього майна. Про це у статті «Штраф в умовах ізоляції».

Вже найближчим часом в Україні розпочнуть роботу приватні виконавці: 80 перших представників нової професії отримали посвідчення. Про досвід роботи інституту, переваги та ризики професії розповіли європейські колеги та експерти.  Про це читайте у матеріалі «Остання крапка в судочинстві».

Європейський суд з прав людини підтвердив правомірність відмови Асоціації адвокатів Литви поновити в професії адвоката після притягнення до кримінальної відповідальності за шахрайство з виплатами державної програми юридичної допомоги. Хоча й не заперечив, що за певних умов таке може статись у майбутньому. Про це у статті «Підмочена репутація».

Держава

Проведення пенсійної реформи є однією з ключових умов Міжнародного валютного фонду. Як відомо, Кабінет Міністрів уже затвердив відповідний законопроект і вніс його на розгляд парламенту. Щоправда, Верховна Рада не квапиться з прийняттям рішення, хоча її до цього спонукають і посли країн G7 в Україні. Проаналізуємо, що ж зміниться у соціальному забезпеченні, якщо нардепи все ж прислухаються до закликів з-за кордону. Детальніше — «Краще, ніж нічого».

Доки Уряд готує підґрунтя для чергової реформи пенсійного забезпечення, група нардепів намагається захистити потерпілих від попередніх перетворень у цій сфері. Йдеться про права колишніх державних службовців, яких фактично позбавили спеціальних пенсій та гарантованого перерахунку їх розміру. Про це читайте у статті «Невдячна служба».

Проблема законодавчого регулювання діяльності та статусу товариств із обмеженою відповідальністю на сьогодні є надзвичайно актуальною. Адже таких юридичних осіб налічується більше ніж півмільйона. ТОВ — найбільш поширена організаційно-правова форма суб’єкта господарювання для малого та середнього бізнесу. Детальніше — «Розширення обмежень».

У Нотаріальній палаті України переконані: необхідно запровадити організаційно-правовий механізм державного контролю за виготовленням печатки нотаріуса. Адже це вбереже громадян від шахраїв та рейдерів. Про це читайте у матеріалі «Заслін для підробок».

Закон і Бізнес