Закон і Бізнес


Нові ГПК, ЦПК та КАС: з'явилися тексти проектів до другого читання


13.07.2017 10:59
34859

Оприлюднений текст проекту змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (№6232) до другого читання.


До другого читання комітет пропонує розділити зміни до кожного кодексу з окремими перехідними і прикінцевими положеннями, передає «Закон і Бізнес».

З порівняльними таблицями до розділів можна ознайомитися за посиланнями:

- Розділ І (ГПК)

- Розділ ІІ (ЦПК)

- Розділ ІІІ (КАС)

- Розділ ІV (КК, ЦК, КЗпП та ін.)

- Розділ V (Закон про судоустрій та статус суддів)

«Тобто це буде кілька законів в одному законопроекті. І один-єдиний законопроект  матиме перехідні положення тільки в частині набуття чинності цих законопроектів і процесуального введення їх в дію. Таким чином, ми матимемо таку новелу, яка передбачить ну такий своєрідний ракетоносій у вигляді цього  законопроекту, який після його прийняття дасть  можливість окремого життя  кожному з тих  законів, які будуть прийняті всередині цього закону», — пояснив голова комітету Руслан Князевич.

Як відомо, усі зміни, без яких неможлива робота нового Верховного Суду та реформа взагалі, вносяться одним документом. А це — викласти в новій редакції Господарський, Цивільний процесуальні кодекси, Кодекс адміністративного судочинства, внести зміни до Кримінального процесуального кодексу та понад 25 інших законодавчих актів.

У ВР запевняють, що навіть за таких умов внесення змін сприятиме подоланню процесуальних проблем, які перешкоджають ефективному судовому захисту в Україні, удосконаленню принципів судочинства (змагальності, диспозитивності, пропорційності) та процесуальних механізмів (розгляд справ, запобігання зловживанню правами, впровадження «електронного суду» тощо).

Закон і Бізнес