Закон і Бізнес


Чому планові податкові перевірки цьогоріч незаконні

...та чи варто оскаржувати відповідні накази


23.06.2017 16:58
14804

З 1 січня 2017 року планові податкові перевірки проводяться всупереч закону. Багато підприємців вже оскаржили в суді відповідні накази, однак рішень поки немає. Та деякі володарі мантій вважають, що такі справи можуть мати перспективу для позивачів.


Відповідно до п.77.1 ст.77 Податкового кодексу, документальна планова перевірка повинна бути передбачена у відповідному плані-графіку. Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (від 21.12.2016 № 1797-VIII) пункт доповнено абзацом 2. Він говорить, що такий план-графік на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті Державної фіскальної служби до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися перевірки.

Це дає підстави юристам говорити, що оскільки такий план-графік відсутній, бо він не міг бути затверджений до набрання чинності відповідним положенням закону – 1 січня 2017 року, наразі проведення планових перевірок податківцями незаконне. Про це зазначила старший партнер АО «Соколовський і Партнери» Тетяна Лисовець на спільному засіданні комітетів Асоціації податкових радників.

Вона також послалась на ст.19 Конституції, яка говорить, що органи державної влади та, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені законами. Натомість, з огляду на колізію закону, податкова просто продовжує практику попереднього року, затверджує квартальні плани-графіки, хоча ПК передбачає річні, та проводить перевірки.

Відтак, Т.Лисовець вважає, що платникам доцільно оскаржувати відповідні накази на перевірки в суді. Крім іншого посилаючись на п.56.21 ПК, яка передбачає, що колізії законодавства трактуються на користь платника. Подібна позиція викладена й у рішення Європейського суду з прав людини в справі «Щокін проти України».

Крім того, навіть у разі програшу справи в суді оскарження наказу на перевірку позбавить фіскалів можливості здійснити її в поточному році. Відтак, під перевірку не потрапить 2014 рік, який був дуже ризиковим для платників ПДВ.

Суддя Окружного адміністративного суду м.Києва Богдан Санін не взявся прогнозувати рішення колег, однак зазначив, що логіка у викладеній позиції є. Також він послався на судову практику щодо транспортного податку, де суди виносили рішення на користь платників за схожих обставин. І зазначив, що,очевидно, невдовзі нову практику буде формувати вже новий Верховний Суд.

Відтак, можна говорити, що в багатьох випадках підприємцям, все ж таки, варто не допускати фіскалів до планової перевірки цьогоріч оскаржуючи відповідні накази. На думку Т.Лисовець, якщо б суди виносили більше рішень на користь платників, це було б стимулом для законотворців більш чітко та однозначно виписувати норми законів

Закон і Бізнес