Закон і Бізнес


ВР пропонують удосконалити порядок формування та діяльності ГРД


21.06.2017 17:41
6606

Вища кваліфікаційна комісія суддів України може отримати право припиняти повноваження членів Громадської ради доброчесності за неетичну поведінку.


Відповідний проект Закону «Про внесення змін до статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо удосконалення порядку формування та діяльності Громадської ради доброчесності) зареєстровано у Верховній Раді за №6593.

Зокрема, законопроект передбачає, що члени Громадської ради доброчесності повинні у своїй діяльності та поза її межами дотримуватися найвищих стандартів етичної поведінки, в тому числі принципів та правил етики, які застосовуються до суддів, а ті з них, які є адвокатами мають зупинити адвокатську діяльність та участь в органах адвокатського самоврядування на час виконання своїх повноважень.

Окрім цього,  зазначається, що у разі встановлення обставин невідповідності призначеного члена Громадської ради доброчесності вимогам, передбаченим  частинами третьою та четвертою  статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», грубого порушення членом Громадської ради доброчесності засад етичної поведінки або вчинення аморального вчинку, Вища кваліфікаційна комісія суддів України достроково припиняє своїм рішенням повноваження такого члена Громадської ради доброчесності з дня виявлення вказаних обставин чи вчинення ним відповідних дій.

В пояснювальній записці до законопроекту автори законодавчої ініціативи вказують, що останнім кричущим фактом недотримання правил етичної поведінки, який підірвав авторитет  та  довіру суспільства до Громадської ради доброчесності стало те, що один із  її членів, написавши відкриту публічну заяву у соціальній мережі про припинення своїх повноважень, зазначив, що ця заява дає право «простягнути вверх середній палець і сказати на адресу моральних уродів, які схожі на достойних людей лише краватками: «ІДІТЬ ВСІ В ДУПУ».

Автори законопроекту зазначають, що громадські ради створені при багатьох державних органах,  проте, тільки члени Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відомі широкому загалу недотриманням загальноприйнятих правил етичної поведінки.

Нагадаємо, нещодавно було оприлюднено  висновок щодо регламенту Громадської ради доброчесності, підготовленого міжнародним експертом Ради Європи Діаною Ковачевою.

Закон і Бізнес