Закон і Бізнес


Нардепи запитають у правоохоронців про злочини, скоєні через відкриті декларації


20.06.2017 13:34
4317

У ВР вирішили запитати у ГПУ, СБУ, Міноборони, розвідників та прикордонників про негативні наслідки за результатами оприлюднення їх декларацій, щоб у разі їх наявності, ініціювати обговорення про закриття цих відомостей у реєстрі НАЗК.


Таке рішення було прийняте на засіданні комітету з питань запобігання і протидії корупції Верховної Ради, передає «Закон і Бізнес».

Під час слухань нардепи обговорили інформацію голови Національного агентства з питань запобігання корупції щодо пропозицій окремих органів внести зміни до закону «Про запобігання корупції» у частині обмеження відображення у відкритому доступі декларацій окремих категорій осіб, які належать до особового складу державних органів і військових формувань (правоохоронних органів), що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, безпосередньо беруть участь в обороні, забезпеченні державної безпеки, охороні правопорядку, боротьбі з тероризмом, нагляді за додержанням законодавства у військових формуваннях з метою забезпечення національної безпеки або для захисту життя, здоров’я, майна суб’єктів декларування та членів їх сімей.

За результатами обговорення члени комітету вирішили звернутися до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби зовнішньої розвідки України, Міністерства оборони України, Головного Управління розвідки Міністерства оборони України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, щодо інформування комітету про факти настання негативних наслідків за результатами оприлюднення у відкритому доступі декларацій зазначених вище категорій суб’єктів декларування, у разі їх наявності ініціювати проведення слухань із зазначеної проблематики в закритому режимі, якщо інформація буде містити державну чи іншу охоронювану законом таємницю.

Нагадаємо, ОАСК відкрив провадження у справі за позовом до заступника Генпрокурора Анатолія Матіоса та до НАЗК. Позивач просить повернути електронні декларації посадових осіб військової прокуратури до Єдиного державного реєстру декларацій.

Водночас заступник Генпрокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос виступає за закриття декларацій осіб, які є «важливими для тих чи інших процесів безпеки країни». Він запевнив, що це буде перейманням європейського досвіду.

Закон і Бізнес