Закон і Бізнес


Під вартою суду


№24 (1322) 17.06—23.06.2017
11671

Закон не повинен допускати автоматичного подовження строку попереднього ув’язнення осіб, чиї справи направлені до суду. Адже ця практика визнана Європейським судом з прав людини такою, що не відповідає конвенційним гарантіям.


Народні депутати пропонують унести низку змін до Кримінального процесуального кодексу, аби Україна не порушувала вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (проект №6581).

У змінах пропонується виключити зі ст.315 КПК положення, відповідно до якого дія запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, застосованого під час досудового слідства, автоматично подовжується після початку судового розгляду, якщо відсутні клопотання сторін.

Крім того, встановлюється правило, яке зобов’яже суд у підготовчому засіданні розглянути питання про обрання, зміну чи скасування запобіжного заходу. Також суд повинен буде кожні два місяці ревізувати правомірність та наявність підстав для подальшого тримання обвинуваченого під вартою тощо.

Пропонується також вирішити питання щодо відповідальності прокурорів за дії (бездіяльність), які призвели до визнання порушень Україною конвенції, що констатовано в остаточних рішеннях ЄСПЛ. Вчинення такого дисциплінарного проступку за певних умов матиме наслідком звільнення прокурора з посади.