Закон і Бізнес


Точка кипіння

Адвокатів знову обурили факти грубих порушень їхніх прав з боку правоохоронців. Адже ситуація тільки погіршується


№24 (1322) 17.06—23.06.2017
19079

Захисники вкотре наголосили на безкарності порушників їхніх професійних прав. Водночас констатували, що ситуація стає дедалі гіршою. Тепер психологічний та фізичний тиск чиниться не тільки на адвокатів, а й на представників органів адвокатського самоврядування.


Поспілкуватися не вдалось

Цього разу захисники зібралися, аби обговорити останній випадок порушення прав адвокатів у м.Дніпрі під час проведення обшуку.

Так, віце-президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош зазначила, що учасниками цієї прес-конференції, на жаль, стали тільки адвокати, хоча на неї запрошували представників різних організацій. Наприклад, працівниця Служби безпеки, прийшовши на захід та дізнавшись, яка тема буде обговорюватись, одразу залишила приміщення. «Тому поспілкуватись та поставити запитання на болючі теми представники правоохоронних органів не мають можливості», — сказала З.Ярош.

«Якщо раніше спостерігалася тенденція до порушення прав адвокатів, то зараз почали посягати на права й представників органів адвокатського самоврядування», — констатувала член комітету захисту професійних прав та гарантій адвокатської діяльності ААУ Анастасія Гурська. Так, під час проведення обшуку в адвоката в м.Дніпрі слідчі Генеральної прокуратури застосовували психологічний та фізичний тиск, причому як щодо цього адвоката, так і стосовно представників ради адвокатів регіону.

Не треба мовчати

У свою чергу голова київського обласного відділення ААУ Віталій Наум зауважив, що ці правоохоронці вже фігурували в попередніх конфліктних ситуаціях із захисниками. «Тобто, порушуючи права адвокатів, вони розуміли, що їм все зійде з рук, і тому така тенденція продовжується, бо покарання ніхто не поніс», — констатував він. Адвокат також запевнив, що цього разу дії вартових порядку не залишаться поза увагою і винні особи обов’язково будуть притягнуті до відповідальності.

В.Наум акцентував увагу на тому, що часто захисники самі роблять помилки та замовчують певні конфліктні ситуації. «Це груба помилка. Нам необхідно об’єднатися, говорити про свої проблеми та спільно їх розв’язати. Якщо адвокат не може захистити себе, то його професійність під сумнівом», — зазначив він.

У свою чергу його колега по комітету Катерина Гупало сказала, що ситуація, яка склалася в м.Дніпрі, є неприпустимою. Вона зауважила, що комітет постійно збирає відомості про випадки порушень прав адвокатів по всій країні, у них є спеціальний опитувач на сторінці у Фейсбуку. К.Гупало закликала адвокатів не замовчувати тиск на них і обов’язково повідомляти про такі випадки.

З перших вуст

Голова дніпропетровського відділення ААУ та заступник голови комітету захисту прав адвокатів Ради адвокатів Дніпропетровської області Олена Антонюк поінформувала: якщо за весь минулий рік в їхній області було зафіксовано 7 випадків порушень прав адвокатів, то з початку 2017-го їх уже 12. «Нас б’ють, нам погрожують, що буде далі? Нам почнуть ламати руки за виконання професійних обов’язків?» — обурилася О.Антонюк.

Зі сльозами на очах згадала про ті події її колега Наталія Жмайло, яка була учасницею конфлікту і водночас потерпілою від дій правоохоронців. Так, приїхавши за місцем проведення обшуку, вона виявила численні процедурні порушення з боку вартових порядку. Тож разом з колегами намагалася донести інформацію до осіб, які проводили обшук.

Однак до приміщення увірвалися два чоловіки, які виявилися слідчими Генеральної прокуратури. Один з них почав штовхати представників комітету та кричати на них. Н.Жмайло знімала подію на мобільний телефон, однак інший слідчий намагався вихопити його, став викручувати руки й штурхати жінку.

Н.Жмайло зазначила, що відразу був викликаний патруль поліції та подані заяви про кримінальні правопорушення. Про ситуацію також негайно було повідомлено голову Ради адвокатів Дніпропетровської області, яка виїхала на місце події.

Алгоритм дій

Також були направлені звернення до адвокатської спільноти.

Відповідні листи до Генерального прокурора з приводу протиправних дій представників ГПУ були надіслані від Ради адвокатів та Асоціації адвокатів України.

Оскільки представники Шевченківського відділу поліції м.Дніпра заяви про скоєння злочину проігнорували, адвокати подали скарги до суду. 13 червня ухвалами слідчого судді Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська було зобов’язано вказаний відділ поліції розпочати досудове розслідування щодо нападу на представників комітету та порушення прав адвокатів з боку працівників ГПУ.

«Після того як буде розпочато розслідування за нашими заявами про кримінальне правопорушення, ми плануємо принципово та послідовно відстоювати позицію щодо притягнення до відповідальності осіб, які порушили права адвокатів», — резюмувала Н.Жмайло.

Оскільки такі випадки, на жаль, стали тенденцією, учасники прес-конференції дали певні поради колегам. Так, вони запропонували відразу звертатися до органів адвокатського самоврядування, повідомляти про такі факти у соцмережах та направляти відповідні звернення до всіх можливих органів.

Крім того, важливо напрацювати алгоритм дій адвоката, за яким стане зрозуміло, які саме кроки будуть результативними. А якщо в нашій країні захисників не почують, то варто звернутись і до Європейського суду з прав людини.

Адвокатура повинна заявити про свої права. Тож дуже хочеться, щоб згадана справа все-таки стала показовою і системним порушенням нарешті поклали край!

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Що може вдіяти адвокат, який опиниться в такій ситуації?

Наталія ЖМАЙЛО, 
представник комітету захисту прав адвокатів Ради адвокатів Дніпропетровської області:

— Передусім я порадила б колегам у такій ситуації не залишатися наодинці з проблемою. Регіональні ради адвокатів мають повноваження щодо захисту та представництва адвокатів регіону. Майже при кожній раді діють комітети захисту професійних прав адвокатів та гарантій діяльності, які можуть оперативно надати кваліфіковану, професійну допомогу. Є можливість звернутися до незалежних професійних громадських організацій — Асоціації адвокатів України, Асоціації правників України, які також займаються захистом адвокатів.

Оскільки ситуація з порушенням прав адвокатів в Україні має системний та кричущий характер, мусимо об’єднатися та вжити спільних заходів для недопущення таких дій.

АНАСТАСІЯ ГУРСЬКА, 
член комітету захисту професійних прав та гарантій адвокатської діяльності ААУ:

— Наш комітет планує тримати на контролі розвиток подій у зв’язку з обшуком, який відбувся 25.05.2017 за участю слідчих ГПУ та працівників УСБУ у Дніпропетровській області в м.Дніпрі.

У будь-якому випадку раджу адвокатам активно реагувати на випадки порушення прав, оприлюднюючи інформацію в ЗМІ, залучаючи органи адвокатського самоврядування та професійні громадські об’єднання, такі як ААУ.

Не можна мовчати, необхідно на кожний випадок порушення прав адвокатів реагувати як шляхом використання способів захисту прав (відповідні звернення та скарги), так і шляхом донесення до суспільства такої проблематики.