Закон і Бізнес


Мотивування не потребують


№24 (1322) 17.06—23.06.2017
4642

Голова Верховного суду РФ В’ячеслав Лебедєв запропонував розширити перелік категорій справ, у яких необов’язкове виготовлення мотивованого рішення. Судді зможуть обмежитися «резолютивками» в позовах до 800000 руб.


За клопотанням будь-якої зі сторін суд усе ж таки буде зобов’язаний виготовити мотивоване рішення. Водночас передбачено скорочення строків розгляду і набуття чинності судовими актами в таких справах із 30 до 15 днів. В апеляційній інстанції складати ухвалу в повному обсязі буде обов’язково тільки в разі скасування або зміни рішення місцевого суду.

Розширяться можливості для спрощеного провадження. Так, ціну позову в таких справах пропонується збільшити зі 100000 до 500000 руб. «У цій процедурі можуть бути розглянуті вимоги, що виникають не тільки з договорів, а й відсотків та інших санкцій, пов’язаних із невиконанням зобов’язань. Це дозволить у спрощеному провадженні розглядати не менше ніж 80% усіх справ, пов’язаних із невиконанням зобов’язань, що виникають із договорів», — відзначив В.Лебедєв.

У процесуальних кодексах планується передбачити норми про право суду переходити з одного виду судочинства на інший, якщо Феміда дійде висновку, що заявлені вимоги підлягають розгляду в іншому судовому порядку. Пропонується також виключити правило про договірну підсудність.

З метою унеможливлення зловживань процесуальними правами в кодексах треба закріпити принцип процесуальної сумлінності за аналогією з таким же принципом у матеріальному праві. За недотримання цього принципу стане можливим накладення штрафу.

Вища юридична освіта стане обов’язковою для представництва. Також сторона, що звернулася до суду, повинна буде самостійно дізнаватися про інформацію для сповіщення відповідача, у тому числі й через Інтернет. А для арбітражу належним уважатиметься повідомлення, надіслане електронною поштою, вказаною в реєстрі.