Закон і Бізнес


У пастці свого ж хіта


Суд має вирішити, що було першим: готель чи пісня, в якій, за збігом обставин, згадується його назва.

№24 (1322) 17.06—23.06.2017
26695

Рок-група Eagles подала до суду на мексиканський готель «Каліфорнія», чия назва нібито надихнула колектив на пісню й альбом Hotel California.


Власник готелю у селищі Тодос-Сантос у штаті Південна Нижня Каліфорнія вводить відвідувачів у оману й використовує свій уявний звязок з музикантами для отримання прибутку, стверджують представники групи. На цій підставі вони просять суд Лос-Анджелеса заборонити готелю називатися «Каліфорнія», повідомляє Бі-Бі-Сі.

Позивачі зазначають, що в холі 11-поверхового закладу грають їхні пісні й продають тематичні футболки. А в путівнику Lonely Planet стверджується, що «готель дав назву відомій пісні».

Готель «Каліфорнія» в Тодос-Сантосі відкрився в 1950 році — за чверть століття до виходу однойменного альбому й синглу Eagles. Відтоді він змінив кілька назв. У 2001-му заклад купила сімейна пара з Канади, котра, як наполягають Eagles, почала використовувати його історичне найменування з маркетинговою метою.

Автори хіта підкреслюють, що текст пісні не пов’язаний з якимось конкретним місцем. У ній просто описується «готель, який не можна покинути ніколи». Музичний твір є розповіддю мандрівника, спійманого в пастку в кошмарному готелі, який спочатку здавався вельми привабливим.

Hotel California отримала премію «Греммі» в 1978 році як найкраща пісня року. Вона вважається однією з найвидатніших композицій XX ст.: журнал Rolling Stone, наприклад, поміщає її на 49-е місце в списку 500 найкращих пісень усіх часів.