Закон і Бізнес


Новий поворот у «справі Єфремова»

або Чому з гучної справи зник ключовий свідок?


Незважаючи на показання свідків, Старобільський районний суд ще на два місяці продовжив арешт екс-голови Партії регіонів.

14.06.2017 14:07
7122

Подолати майже 700 кілометрів від столиці до Старобільського райсуду Луганської області не так-то й легко. А після того ще потрібно проїхати 5 блокпостів, вистояти в чергах, адже Сторобільськ розташований за 50 км від лінії фронту. Тут вільно не покатаєшся.


У суді, крім обвинуваченого Олександра Єфремова, його захисту, чотирьох прокурорів, трьох суддів і конвою, жодної живої душі. Це вам не Київ, де на гучному «процесі Єфремова» раніше було не проштовхнутись. І, хоча справу політика звичайно не назвеш, зі ЗМІ того дня були тільки ми.

Роль міліції в драматичних подіях весни 2014 року

У суді відбувалося таке: цього дня прокуратура подала чергове клопотання про продовження арешту О.Єфремова ще на 2 місяці. І повторила все те, що твердить уже вкотре: якщо обвинувачений буде на волі, то втече до «ЛНР» або Росії, чинитиме тиск на свідків, які підтвердили його участь в організації захоплення будівлі Служби безпеки в Луганську в березні 2014 року, а також у проведенні референдуму щодо створення «ЛНР».

Сторона захисту поділилася цікавішою інформацією. Адвокат обвинуваченого Андрій Смирнов розповів про одного ключового свідка, показання якого дуже невигідні нинішнім силовим структурам. Це — колишній начальник ГУ МВС у Луганській області генерал-лейтенант міліції Володимир Гуславський. Нібито через його позицію невтручання й відбулося захоплення луганського управління СБУ. Проте ось у чому фокус: В.Гуславський з 2005 року був у цьому регіоні представником Юрія Луценка. Тому, переконаний А.Смирнов, попри вимогу захисту, цього свідка так і не викликали на допит до суду. Мовляв, ГПУ боїться, що він дасть показання проти її керівника.

— Генеральний прокурор не може визнати колишнього начальника ГУ МВС у Луганській області винним. Адже виходить, що, незважаючи на великий строк слідства, прокурори та слідчі в цій справі так і не надали суду жодного факту порушення О.Єфремовим закону і, як наслідок, ГПУ вийшла сама на себе. Тому й затягують справу, — говорить А.Смирнов. — Є свідчення двох високопоставлених офіцерів, призначених у регіоні вже після революції, екс-керівника Управління СБУ в Луганській області генерала Олександра Петрульовича та його заступника полковника Олега Жтвотова, а також інших свідків, котрі заявили про те, що в захопленні будівлі СБУ винен глава обласної міліції. О.Єфремов до цього не має жодного стосунку.

Адвокат підкреслив, що на допиті в суді О.Петрульович показав: під час захоплення він особисто дзвонив Валентину Наливайченку (колишньому голові СБУ. — Прим. ред.) і повідомив про підготовлюваний штурм.

— На це В.Наливайченко відповів: «Я зв’язуюся з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, — розповів А.Смирнов. — Але підмога не прийшла. Звідси питання: або В.Гуславський не виконав наказу А.Авакова, або той наказу не віддавав.

Інші свідки, за словами адвоката, підтвердили: спочатку захоплення будівлі СБУ не планувалося. Це відбулося стихійно, через повну бездіяльність міліції.

— Звідси висновок: якщо захоплення не планувалося, як можна в його організації інкримінувати співучасть? — заявив правозахисник.

Спростувати все це або підтвердити міг би сам В.Гуславський, але його прізвище, за словами адвоката, у списку свідків не значиться.

Стежити за О.Єфремовим не мали права

Сам обвинувачений виглядав утомленим.

— Мене незаконно тримають за ґратами 11 місяців. Але За жодною зі статей, за якими мене обвинувачують, довести нічого не змогли. — повідомив О.Єфремов. — Наприклад, учора екс-керівники УСБУ в Луганській області, які мали достатній апарат і відповідну агентурну мережу, аби знати, що діється на їхній території, підтвердили: ніяких відомостей, роздобутих за допомогою засобів стеження, про мою участь у протиправних діях у них немає.

О.Єфремов також схильний вважати: відсутність В.Гуславського в списку свідків є невипадковою:

— Він же є керівником партії Ю.Луценка в Луганській області.

— Не виривайте речі з контексту, — заявив прокурор ГПУ Павло Кожухівський, коли ми запитали: «Чому свідки запевняють, що нічого не знають про роль О.Єфремова в захопленні СБУ?» — Свідки заявили, що оскільки О.Єфремов був народним депутатом, то вони не могли проводити стосовно нього оперативно-розшукових дій: прослуховування та стеження.

Також прокурор заявив: О.Єфремов брав участь у проведенні референдуму щодо створення «ЛНР» і неодноразово давав інтерв’ю місцевому телебаченню в «ЛНР».

— Пригадайте знамените відео конференції в Росії, де він сидить разом із головою Державної думи, — зазначив П.Кожухівський.

Хоча, будучи на той момент народним депутатом України, О.Єфремов міг у межах своїх повноважень відвідувати і територію Луганської області, і навіть Держдуму Росії, просто виконуючи свою роботу. Тепер же навіть ці факти йому ставлять у вину.

Суддя від коментарів відмовився

Хотілося дістати коментар і від судді Олександра Пелеха, головного з тих, які розглядають цю справу. Проте він відмахнувся: «Ніяких коментарів».

Тож ми так і не дізналися про його думку, чому О.Єфремова потрібно й далі тримати в СІЗО, попри показання свідків обвинувачення Юрія Борисова (колишнього мера Стаханова), Володимира Білоуса (колишнього голови Станично-Луганської селищної ради), Олександра Бабенка (колишнього депутата Луганської облради), а також вищезгаданих О.Животова й О.Петрульовича. Всі показання транслювались у прямому ефірі, і свідки підтвердили: з обвинуваченим не знайомі, вказівок після захоплення будівлі СБУ в Луганську від нього не одержували, ніяких даних про участь О.Єфремова в подіях, що розглядаються судом, не мають.

Більше того, багато хто зі свідків заявив про тиск із боку ГПУ та спроби змусити дати неправдиві показання проти обвинуваченого.

Суд заарештував ще на 60 днів

Після майже 6-годинного слухання суд постановив продовжити ще на 60 днів перебування обвинуваченого під вартою.

Захист уважає постанову обурливою та незаконною. Адвокат Олександр Мельник зауважив:

— Це повторюється вже вчетверте. І хоча з огляду на наявні докази, вина О.Єфремова за жодною зі статей не підтверджена, на жаль, судова система, як і раніше, залишається під впливом влади, а не дотримується букви закону.

ДО РЕЧІ

У п’ятірці популярних

За результатами соціологічного дослідження групи «Рейтинг», що проводилося на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI), О.Єфремов входить до п’ятірки найпопулярніших українських політиків на контрольованій території Донбасу. Адвокат політика Євгеній Солодко так прокоментував цей факт: «Цей рейтинг ще раз підтверджує те, що влада вважає О.Єфремова потенційним конкурентом на майбутніх виборах і робить усе можливе, щоб дискредитувати опонента. Чи не в цьому причина, чому О.Єфремова вже 11 місяців незаконно тримають за ґратами, призначивши винуватим, намагаючись таким чином приховати власні злочини?»

ДОВІДКА

У чому обвинувачують політика

Проти О.Єфремова ГПУ порушила 5 кримінальних проваджень. Це організація захоплення Луганської обласної державної адміністрації, пособництво шляхом надання порад у захопленні будівлі УСБУ в Луганській області, організаційна підтримка терористичної організації «ЛНР», зміна територіальних меж України та зрада Батьківщини.

О.Єфремов був затриманий 30 липня 2016 року в аеропорту «Бориспіль». 1 серпня 2016 року Печерський районний суд м.Києва постановив заарештувати депутата на 2 місяці без права внесення застави. У січні обвинуваченого конвоювали з Київського СІЗО (де він пробув 5 місяців) у Луганську область — місцем скоєння злочину. Нині справу веде Старобільський районний суд.

kp.ua