Закон і Бізнес


Знання — не сила, якщо ВККС не пропустила

Кому кваліфкомісія та ГРД розчищають дорогу до тридцятки переможців у «верховному» конкурсі


Високий бал за іспит не є гарантією того, що кандидат на посаду у ВС опиниться в «прохідній» частині рейтингу переможців.

№23 (1321) 10.06—16.06.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
10866

Той факт, що деякі кандидати на посади у Верховному Суді набрали велику кількість балів за результатами іспиту, не став для них гарантією успішного проходження співбесід. Деякі претенденти блиснули знаннями на першому етапі кваліфікаційного оцінювання та опинилися на вершині рейтингу, але «доброчесна» розмова з членами ВККС розвіяла всі надії на отримання «червоної» мантії.


27 кандидатів відсіяли

Учасники змагання за крісла у ВС — за кілька кроків від фінішної прямої. ВККС залишилося визначитися з тим, чи давати шанс сотні з гаком кандидатів сформувати рейтинг переможців у кожному із чотирьох касаційних судів у складі ВС.

Нагадаємо: 26 травня кваліфорган завершив проведення співбесід. Розмовою із членами комісії задоволені були не всі здобувачі. Про це красномовно свідчать такі числа. Із 74 кандидатів до Касаційного адміністративного суду у складі ВС 10 отримали «червоні картки» від ВККС: вони не підтвердили здатності розглядати «верховні» справи. 26 осіб очікують засідань комісії в повному складі, на яких вона вирішуватиме, погоджуватися чи ні з негативними висновками громадської ради доброчесності щодо кандидатів. 38 правників успішно пройшли співбесіди.

Крім того, ВККС довелося попрощатися з вісьмома претендентами на посади в Касаційному господарському суді (всього їх було 88). Доля ще 29 кандидатів — під питанням, а от 51 особі вже точно знайдеться місце в списку переможців.

Також кваліфорган дав відкоша п’ятьом особам, які мали намір працювати в Касаційному цивільному суді (загальна кількість здобувачів — 111), 73 успішно пройшли співбесіди, а 33 чекають пленарних засідань.

Найменша кількість претендентів була відсіяна за результатами проведення співбесід зі 108 охочими вершити правосуддя в Касаційному кримінальному суді — всього 4. 77 осіб дістали згоду від комісії, а 27 — у режимі очікування.

На власний розсуд

Як відомо, максимальна кількість балів за результатами кваліфоцінювання, яку може отримати кандидат, — 1000, з них 210 — за складання іспиту. Тобто виставлення решти балів (за відповідність критеріям доброчесності та професійної етики — по 250, професійної компетентності — 90, соціальної та особистої компетентності — по 100) є дискреційними повноваженнями кваліфоргану. Тобто фактично члени комісії на власний розсуд вирішуватимуть, яку оцінку поставити тому чи іншому кандидатові.

Окремі фахівці давно критикували методологію оцінювання учасників конкурсу на посади у ВС, яку розробила ВККС, та не надто вітали розподіл балів, запропонований «кваліфікаційниками», зокрема те, що 50% максимально можливої кількості балів «віддається» критеріям доброчесності та професійної етики. Проте комісія не піддалася тиску й залишила все, як є.

6 червня стартували пленарні засідання ВККС. Та ще невідомо, кого комісія залишить у конкурсі, а кому скаже: «До побачення». Втім, уже сьогодні вимальовується список потенційних переможців. Якщо, звичайно, не буде неочікуваних рішень.

А вони можливі. Бали, які отримали претенденти за результатами анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання, оприлюднювались, однак важко сказати, як ВККС оцінить, наприклад, відповідність особи критеріям соціальної чи особистої компетентності.

Перші пішли

Нагадаємо: конкурс був оголошений на 120 посад: по 30 крісел є в кожному з чотирьох касаційних судів. Коли завершився перший етап кваліфоцінювання, «ЗіБ» склав списки тих, хто опинився б у складі нового ВС за підсумками згаданої стадії. Проте за результатами другого етапу (співбесіди) перелік кращих із кращих зазнав суттєвих змін.

Двоє кандидатів на посади в КАС (обоє — з Київського апеляційного адміністративного суду), які займали першу та другу сходинки в списку, складеному за результатами іспиту, залишили конкурс. Так, Олена Ганечко набрала 180,25 бала з 210 можливих, а Ігор Федотов — 177, але колегія ВККС погодилася з висновками ГРД щодо невідповідності цих осіб критеріям доброчесності та професійної етики. Виходить, знання — не головне для нових «верховників». Потрібно, аби людина була хороша.

З групи «відмінників» виключили й представника Вищого адміністративного суду Олега Голяшкіна (займав 20-у позицію, 155,25 бала). Доля ще 11 осіб із тридцятки вирішуватиметься комісією в повному складі. Якщо декому з претендентів доведеться залишити конкурс, то більше шансів потрапити до кола «обраних» з’явиться в тих, хто займав нижчі позиції (звичайно, якщо комісія виставить їм високі бали за доброчесність, профетику та компетентність).

Рішення в повному складі

Що стосується тридцятки претендентів на посади в ККС, то її залишили адвокат Ростислав Голосій (займав 7-е місце, 176 балів) та Василь Маліченко з Апеляційного суду Полтавської області (26-е, 156 балів).

Непогані показники рівня знань були у кандидатки на крісло в КГС Мальвіни Данилової з Вищого господарського суду (12-а позиція, 174,5 бала) та Вікторії Коломис із Рівненського апеляційного господарського суду (26-а, 162 бали). Проте і в цьому випадку ВККС погодилася з негативними висновками «доброчесників».

«Недоторканною» залишилася тридцятка тих, хто показав найкращий результат на екзамені: всі претенденти втримали свої місця. Втім, у 10 осіб нині хитке становище: якщо принаймні 11 «кваліфікаційників» не погодяться з вердиктами ГРД щодо претендентів, то прізвища останніх викреслять зі списку.

Про те, якою буде доля цих та інших здобувачів червоних мантій, дізнаємося незабаром. Адже комісії потрібно провести приблизно 7 пленарних засідань, аби опитати всіх 115 кандидатів, на яких громадський орган поставив «знак недоброчесності».

Саме тоді й стане зрозуміло, кому з кандидатів «кваліфікаційники» та «доброчесники» розчистили шлях до тридцятки переможців у кожному з касаційних судів.

Замість післямови

Англійський вчений та філософ Френсіс Бекон, мабуть, не міг навіть припустити, що його вислів «Знання — сила» не є аксіомою. У сучасному світі на перший план виходять моральні якості. Тому, напевно, саме ВККС та ГРД ввійдуть в історію як творці афоризмів про доброчесність.