Закон і Бізнес


До згуртування без конфліктів

Адвокати з’ясовували, які чинники заважають обстоюванню професійної незалежності


Олексій Фазекош (крайній праворуч) привітав членів РАУ на Закарпатті та висловив сподівання, що мальовничі краєвиди налаштують на продуктивну працю.

№22 (1320) 03.06—09.06.2017
6091

«Захисникам необхідно згуртуватися та відстоювати власні права, а не вдаватися до внутрішніх конфліктів», — наголосила Лідія Ізовітова під час засідання Ради адвокатів України, яке проходило в м.Мукачеві. На ньому правники також обговорили питання легітимності конференції адвокатів м.Києва, можливість перенесення з’їзду та створення нових комітетів.


 

Законодавчі посягання

Учасників засідання РАУ привітав голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош. Він запевнив, що регіон завжди з радістю зустрічає гостей, а також зауважив, що головною метою нині є те, щоб з’їзд адвокатів пройшов спокійно, а всі рішення були конструктивними.

Своєю чергою голова НААУ та РАУ Лідія Ізовітова зазначила, що всім представникам адвокатської спільноти необхідно об’єднатися задля обстоювання своєї незалежності, а не вдаватися до суперечок. «Не потрібно забувати про те, що найбільш страшні виклики посягання на нашу незалежність відбуваються ззовні», — наголосила вона.

Серед таких зазіхань — і неправомірні обшуки офісів, і ототожнення захисника з клієнтом, і навіть злочини проти життя адвокатів. Це змушувало НААУ не раз звертатися до керівництва правоохоронних органів із попередженням, до чого може призвести руйнування інституту адвокатури та порушення гарантій адвокатської діяльності.

Як приклад обмеження статусу адвокатури Л.Ізовітова назвала зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо вдосконалення механізмів забезпечення завдань відповідного провадження. «Це був наступ на наші професійні права. Ми розуміли, що наші повноваження на досудовому слідстві обмежуються, ми виступали від імені комітету НААУ. Та, на жаль, регіони не дали жодної оцінки тим змінам. Зрештою їх усе одно пролобіювали й вони набули чинності», — нагадала очільниця РАУ.

Ще однією спробою наступу на правників Л.Ізовітова назвала проект «Про внесення змін до статті 10 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№6451). Автор документа доводить, що чинна редакція цього акта має дискримінаційний характер з погляду доступу до професії та пропонує звільнити від обов’язку проходити стажування суддів, прокурорів, слідчих і детективів НАБ. Це розширена ідея розробок під егідою Ради з питань судової реформи, де передбачалося звільнити від стажування тільки служителів Феміди.

«Відбувається порушення прав людини, коли до професії можуть бути допущені люди, які не можуть захищати апріорі. Навіть попри те, що в них досить високий рівень професійних знань», — обурилася Л.Ізовітова.

Модернізація в дії

«Єдиний реєстр адвокатів України в найближчі 2 місяці буде доповнений новими сервісами для адвокатів, які полегшать відносини захисників з органами адвокатського самоврядування», — повідомив заступник голови НААУ та РАУ Валентин Гвоздій. Зокрема, планується запустити «кабінет адвоката», який буде прив’язаний до даних ЄРАУ.

Через цей кабінет можна буде провести он-лайн-реєстрацію на заходи щодо підвищення кваліфікації. При реєстрації буде даватися електронний квиток, а звітність про проходження підвищення кваліфікації стане доступною для перегляду радами адвокатів регіонів. При цьому реєстр збагатиться кольоровою гамою. Так, червоним позначать адвокатів, які не виконали вимог щодо підвищення професійності.

До профілю кожного адвоката в ЄРАУ можна буде додати розширену інформацію про нього — від фотографії до більш детального опису його практики, адвокатського бюро або об’єднання, де він працює, тощо.

Водночас станом на 23 травня в реєстрі значаться 28047 осіб, які мають чинні адвокатські свідоцтва. Загальна ж кількість адвокатів сягає 36 тис., тобто фактично кожен третій або не сплатив членського внеску, або…

Як пояснив В.Гвоздій, у реєстрі досі значиться майже тисяча адвокатів із Криму й неконтрольованих територій Луганської та Донецької областей. «Тому ці 37% не означають, що хтось погано організовує роботу в регіонах чи адвокати не сумлінні», — зауважив заступник голови НААУ та РАУ.

Комітет для комунікації

Для висвітлення діяльності адвокатури й забезпечення захисту інформаційного простору від зовнішніх впливів члени РАУ вирішили створити комітет з питань інформаційної політики, який очолив Вадим Хабібулін.

Це буде дорадчий колегіальний орган при НААУ. Мета його діяльності — інформаційний суверенітет органів адвокатського самоврядування. Комітет сприятиме поширенню суспільно важливої інформації про діяльність адвокатури, забезпеченню функціонування інформаційних ресурсів та органів адвокатського самоврядування.

У ході обговорення питання йшлося про порушення захисниками Правил адвокатської етики в соцмережах (некоректні висловлювання стосовно один одного, політичні оцінки, навішування ярликів та ототожнення адвокатів з їхніми клієнтами).

Робоча група НААУ вже працює над змінами до правил, в яких з’явиться окремий розділ стосовно спілкування адвокатів у соцмережах, що базуватиметься на міжнародному досвіді ІВА.

До речі, в НААУ створено й підрозділ, який перейматиметься узгодженням національних і міжнародних стандартів. Головою комітету з наближення системи адвокатури України до європейських правових стадартів став Андрій Давиденко.

Відміна рішень

Вищий орган адвокатського самоврядування скасував рішення низки рад адвокатів регіонів про видачу свідоцтв про право на заняття адвокатською діяльністю, виданих на підставі документів Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. Як відомо, КМКДКА раніше була визнана РАУ нелегітимною й такою, що не має статусу органу адвокатського самоврядування. Конференція адвокатів регіону створила КДКА та обрала її новий склад. Таким чином, визнано нелегітимними свідоцтва про складання кваліфіспиту, видані не КДКА м.Києва (створена 8.10.2016).

РАУ також заборонила адміністраторам першого та другого рівнів уносити відомості до ЄРАУ на підставі таких документів. Радам адвокатів регіонів рекомендовано звертати особливу увагу на документи, видані як свідоцтва про складання іспиту в КМКДКА.

Назустріч з’їзду

Також рада розглянула висновок спеціальної комісії з перевірки діяльності адвокатського самоврядування столиці та визнала конференцію адвокатів м.Києва, що відбулася 27 квітня, зборами. Адже вони не були проведені відповідно до вимог закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Ідею організувати нову конференцію адвокатів столиці та перенести дату проведення з’їзду не підтримали. Таким чином, легітимний статус має конференція адвокатів м.Києва, яка пройшла 19—20 травня. Тож з’їзд відбудеться 9—10 червня, як і планувалося.

 

ПРЯМА МОВА

Олександр ДРОЗДОВ, 
голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури:

— На жаль, непоодинокими є випадки, коли в ЗМІ та на інтернет-ресурсах адвокати некоректно висловлюються на адресу один одного. Така агресія інформаційного характеру і спонукала до створення комітету з інформаційної безпеки.

Крім того, РАУ створила ще один комітет, який перейматиметься наближенням адвокатури до європейських правових стандартів, що власне і відображено в його назві. Звичайно ж, інформація щодо закордонної практики потрібна, однак ми повинні пам’ятати і про свою систему права. Тому завдання такого комітету — не копіювати закордонний досвід, а адаптувати його до вітчизняних стандартів.

Олексій ФАЗЕКОШ, 
голова Ради адвокатів Закарпатської області:

— Ми дуже раді зустрічати на Закарпатті еліту адвокатури України.

На з’їзді, який відбудеться 9—10 червня, важливо, аби адвокатська спільнота показала, що вона є по-справжньому ефективним, незалежним правозахисним інститутом, який в змозі самостійно вирішувати складні питання, що постали перед вітчизняною адвокатурою. У той же час на конференції адвокатів Закарпатської області ми одноголосно вирішили підтримати кандидатуру Лідії Ізовітової на посаду голови НААУ.