Закон і Бізнес


Експерти обговорили бачення і цінності адвокатури майбутнього


02.06.2017 17:03
5124

30 травня у столиці відбулася професійна дискусія під назвою «Адвокатура Майбутнього». Експерти та учасники першої всеукраїнської програми професійного розвитку «Адвокат Майбутнього» обговорили цінності і бачення професії.


Як повідомили виданню «Закон і Бізнес», учасники Програми за підтримки експертів розробили проект стратегічного документу та ініціювали його обговорення у широкому колі адвокатів, яким небайдужа ця тема.

Проект стратегічного документу «Адвокатура Майбутнього», який був запропонований до обговорення, включає в себе чотири розділи:

1. Розуміння проблем сучасної адвокатури;

2. Бачення адвокатури майбутнього;

3. Цінності спільноти зусиль;

4. Ключові напрями.

Учасники дискусії розділилися на групи, кожна з яких працювала над обраними питаннями:

- проблема низького бар’єру допуску до професії і його підняття;

- рух від корупційного середовища і залежності адвоката до доброчесності і незалежності; деформація/відновлення цінностей та погіршення/поліпшення якості спільноти;

- втрата і відновлення здатності до самоочищення професії.

Кожна група презентувала своє бачення питання, яким буде доповнено проект стратегічного документу. За результатами дискусії, учасники разом з експертами продовжать роботу над його розробкою, обговоренням та вдосконаленням в більш ширшому колі адвокатської спільноти.

Зі своїм баченням щодо кожного розділу стратегічного документу виступили учасники програми «Адвокат Майбутнього» Валерія Коломієць та Олексій Кузьмінський, а також експерти програми Сергій Гончаренко, Дмитро Кухнюк, Олександра Яновська, Ольга Жуковська та Володимир Сущенко.

Як зазначив у своєму вступному слові президент Асоціації правників України Денис Бугай, цей захід є унікальним.

«І таким він є з двох причин. По-перше, на жаль, ми - адвокати, останні роки не проводили таких глибинних дискусій з приводу цінностей та майбутнього адвокатури. А по-друге, сьогоднішній захід – це старт дуже великої справи майбутньої адвокатури. Ми,  адвокати, розуміємо реальний стан адвокатури. Чому він такий? Перше, що сходить на думку – це проблема в особистостях. Але мені здається, що ключова проблема – це те, що адвокатура України, тобто ми з вами, не сформували своє бачення майбутнього адвокатури та стратегію її розвитку. І я вдячний спільноті Адвоката Майбутнього, що вже під час першого модуля навчання вони встановили високий рівень дискусії і стали учасниками спільноти не тільки заради навчання та тренінгів, а і заради побудови спільними зусиллями дорожньої карти розвитку адвокатури. Оскільки без цього будь-яке навчання не зможе надати вирішення ключовим актуальним питанням, що є в адвокатурі», — підкреслив він. 

«Для чого ми сьогодні зібралися? Серед нас є багато колег, які вже давно відповіли собі на питання: "я живу, щоби їсти? Чи я їм, щоби жити?". Якщо інтерпретувати це питання до адвокатської професії, то можна спитати себе: "Я навчаюсь, щоб стати кращим в професії? Чи я навчаюсь, щоб моя професія і наша адвокатська спільнота стали кращими?". І я дуже рада, що сьогодні тут зібралися саме ті адвокати, які мають на меті зробити та удосконалити професію, зробити кращою нашу спільноту. І я дуже сподіваюсь, що наша сьогоднішня дискусія надасть всій адвокатурі поштовх до розвитку, надасть загальне бачення та варіанти стратегічного розвитку майбутньої адвокатури», — розповіла під час обговорення голова ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» Вікторія Мітько.

«Коли ми задумували програму «Адвокат Майбутнього», то від самого початку це планувався більше ніж просто навчальний проект, чи проект професійного розвитку для якоїсь кількості адвокатів. Ми дуже сподівалися, що ця ініціатива стане подією для юридичної спільноти, яка приверне увагу якомога ширших кіл адвокатської спільноти до цінностей та бачення майбутнього адвокатури і формування дискурсу. Я не можу стверджувати, але на мою думку, є всі ознаки того, що програма «Адвокат Майбутнього» з цим завданням справляється,і спільнота «Адвоката Майбутнього» вже поступово перетворюється на рух. Я хотів би, щоб сьогоднішню зустріч ми з вами сприймали, як певний місток від адвоката майбутнього до адвокатури майбутнього. Сьогоднішня дискусія – це всього лише мить, можливість,  привід задуматися і поговорити. Основна робота, насправді попереду», — зауважив заступник міністра юстиції та провідник програми Андрій Вишневський.

«Адвокатура майбутнього народжується вже сьогодні на основі об'єднання навколо цінностей, які сповідують справжні адвокати. Незалежність від зовнішнього впливу, висока якість правничої допомоги,  добросовісність та доброчесність,  відкритість та відповідальність перед суспільством є саме такими цінностями майбутньої української адвокатури, які здатні відновити повагу і довіру до адвокатської професії», — підкреслив адвокат, заступник голови Ради адвокатів Одеської області, експерт програми «Адвокат Майбутнього» Андрій Костін.

«Від Адвоката Майбутнього до адвокатури майбутнього», — це гасло має стати дороговказом для тих членів професійної спільноти, які прагнуть не лише до самовдосконалення та особистого професійного розвитку, а усвідомлюють важливу соціальну роль адвокатури в демократичному суспільстві, захисті прав людини, здійсненні правосуддя та щиро бажають якісних змін у професійному середовищі розвитку на основі спільних цінностей, загальновизнаних професійних стандартів та етичних норм», — зазначив експерт програми, керуючий партнер АО «Мельник, Кухнюк і Партнери» Дмитро Кухнюк.

«Адвокатура має бути передусім незалежною,  інакше її місія зводиться нанівець. На початку  90-х  нам  вдалося  вибороти незалежність адвокатури. Але дуже скоро держава на це відреагувала, почались шалені утиски – в сенсі оподаткування, порушення професійних прав адвокатів. Звідси потяг до об’єднання, до самоврядної структури, до зміцнення адвокатури. Чи це спрацювало? Пригадуються   рядки Віктора Цоя «Змін вимагають наші серця!». Але чи достатньо, цитуючи останні рядки пісні, «чекати змін»?  Здається наші учасники налаштовані  не просто чекати, а творити ці зміни. Саме так  звучить їх серцебиття. Вони здатні діяти! Я  щиро бачу в «Адвокаті Майбутнього»  платформу, що може стати стартом таких  «очікуваних змін», — запевнила експерт програми, віце-президент Спілки адвокатів України Ольга Жуковська.

«Після Революції Гідності вимоги до надання якісної правничої допомоги адвокатами значно підвищилися. Надання такої допомоги є неможливим без значного зміцнення авторитету професії адвоката, адже наразі поширені випадки ототожнення адвокатів з його клієнтами. Причиною цього є загальний стан правосуддя в державі, а також негативні процеси, які, на жаль, відбуваються в органах адвокатського самоврядування. В силу певних ризиків, такі процеси залишаються без належної оцінки багатьох адвокатів та громадських організацій. Тому закликаю адвокатів та громадські організації, в яких представлені адвокати, не боятися публічно висловлювати своє ставлення до основних процесів, які впливають на стан судочинства (наприклад, проведення конкурсу до Верховного Суду, резонансні рішення органів адвокатського самоврядування), та бути агентами позитивних змін в суспільстві», — закликав адвокат, учасник програми Віталій Наконечний.

 «Немає гіршого ворога, ніж байдужість. Стійкі її супутники: інертність, відсутність зацікавленості, безініціативність, а також банальний страх - повністю паралізують та блокують настання реальних якісних змін у нашій професійній спільноті. На мою думку, часто такий стан речей продиктований не так «злочинним умислом» колег, як відчуттям відсутності єдності та консолідованості всередині самої адвокатури. Сьогоднішній захід, особисто для мене вкотре довів, що не варто боятися висловлювати свої думки відносно проблем та їхнього вирішення, щодо місії та ролі нашої спільноти у суспільстві та інших не менш важливих для нас наболілих питань. Більше того, це робити необхідно. Адже лише завдяки свободі висловлення своїх ідей, віднайденню однодумців та побудові конструктивного діалогу із опонентами ми матимемо можливість розбудовувати сильну та незалежну адвокатуру. Особливо цінними сьогодні були підтримка, менторство та наставництво наших більш досвідчених колег, які не просто подвоїли безцінні час та знання. Також вони вчать нас дивитися на нашу професію як на покликання, яке має історію, місію та міцне полотно цінностей, продовжувати котрі мають усі «молоді» адвокати», — підкреслила адвокат, учасниця програми Валерія Коломієць.

Нагадаємо, що програма «Адвокат Майбутнього» стала можливою за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти та фінансується Урядом Канади.

 «Адвокат Майбутнього» — перша всеукраїнська програма професійного розвитку для адвокатів, що спрямована на розвиток softskills. Програма була розроблена канадськими адвокатами та адаптована українськими експертами.

Всього з 707 конкурсантів було обрано 111 адвокатів, які протягом 2017 року пройдуть чотири навчальні модулі, що проходитимуть у Києві, Львові, Харкові та Одесі.

Теми навчальних модулів: робота з клієнтом, взаємодія адвоката із судом та іншими учасниками процесу, комунікація у юридичному співтоваристві та зв’язки з громадськістю і медіа.

Закон і Бізнес