Закон і Бізнес


Папір не всі стерплять


№22 (1320) 03.06—09.06.2017
9559

Народні депутати пропонують збільшити порогові суми для укладення договорів на папері, прив’язавши їх до мінімальної зарплати. Складна форма для простих угод змушує громадян ігнорувати законодавство.


Відповідні зміни містяться в проекті закону «Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо осучаснення фінансової складової вимог до форми правочину)» (№6507).

Так, у Цивільному кодексі пропонується визначити, що в письмовій формі необхідно укладати угоди між собою на суму, що в 5 і більше разів перевищує розмір м.з.п., встановлену на 1 січня року, в якому укладається угода (16 тис. грн. і більше у 2017).

Також встановлюється, що укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню договір дарування валютних цінностей на суму, що перевищує і 10 разів м.з.п. 

Крім того, договір позики укладається в письмовій формі якщо сума такої позики перевищує в 5 разів м.з.п. й вносяться деякі інші зміни щодо укладення такого договору.

Автори пояснюють свою ініціативу тим, що занадто складна форма для досить дрібних правочинів призводить до того, що громадяни масово ігнорують вимоги закону в цій частині, укладаючи договори в усній формі.