Закон і Бізнес


Депутати схвалили закон про аудиторську діяльність


01.06.2017 15:44
5374

В Україні затвердять міжнародні стандарти аудиту та запровадять суспільний контроль якості надання таки послуг. Таким чином хочуть підвищити рівень довіри інвесторів до фінансової звітності вітчизняних підприємств.


Такий законопроект про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність (№6016)  Верховній Раді рекомендує прийняти за основу комітет з питань податкової та митної політики, передає «Закон і Бізнес».

Проект розроблено з метою приведення норм національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу, зокрема із положеннями Директиви 2006/43/ЄС та Регламенту 537/2014.

Документом передбачається визначити правові засади аудиту фінансової звітності, здійснення аудиторської діяльності в Україні та врегулювання відносин, що виникають при її здійсненні.

Нардепи вважають, що прийняття проекту дозволить підвищити рівень довіри інвесторів до фінансової звітності вітчизняних підприємств, у т.ч. державних компаній, забезпечити її прозорість та зіставністю; дерегулювати аудиторську діяльність.

Також планується передбачити можливість виходу аудиторських компаній України на європейські ринки за рахунок визнання еквівалентності систем.

На думку авторів альтернативного проекту про аудиторську діяльність №2534, який також був розглянутий комітетом,  адаптація законодавства України у сфері аудиту до європейських норм дозволить:

- побудувати суспільний нагляд за професією аудитора в Україні;

- побудувати систему контролю якості надання аудиторських послуг;

- закріпити застосування в Україні Міжнародних стандартів аудиту;

- підвищити довіру до аудиторів з боку користувачів фінансової звітності.

Однак до альтернативного проекту у Головного науково-експертного управління є зауваження.

За результатами обговорення, комітет ухвалив рішення рекомендувати ВР прийняти за основу проект №6016, згідно висновку науково-експертного управління,  законопроект №2534 доцільно повернути на доопрацювання.

Закон і Бізнес