Закон і Бізнес


Перевірки введуть у КПК


№22 (1320) 03.06—09.06.2017
6716

Законодавці пропонують дозволити слідчим суддям надавати право на проведення податкових перевірок у рамках кримінального процесу. Та цим вони лише підтвердили, що такого права за чинним Кримінальним процесуальним кодексом у правоохоронців немає.


В парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законів України (щодо призначення позапланових ревізій, перевірок)» (№6482).

Зокрема, пропонується доповнити КПК главою 18-1 де визначити порядок розгляду і вирішення слідчим суддею клопотань про призначення ревізій, перевірок у кримінальному провадженні.

Автори занепокоєні, що законом «Про прокуратуру» з КПК було виключено відповідне право, що «становить перешкоди у досягненні завдань кримінального провадження під час досудового розслідування економічних, службових злочинів».

Натомість, правники відзначають, що дана ініціатива суперечить Конституції та чинному законодавству. Зокрема, в коментарі до проекту ЮФ «КМ Партнери» відзначається, що відповідно до Податкового кодексу функція призначення та проведення перевірок покладається на Державну фіскальну службу. Відповідно до ст.6 Основного Закону органи влади здійснюють повноваження в установлених межах. І суд не може дублювати повноваження виконавчої влади.

Також проектом призначення податкової перевірки в кримінальному процесі віднесено до заходів забезпечення. Але це суперечить меті таких заходів, зокрема недопущення перешкоджання розслідуванню. Крім того такі заходи проводять самі органи досудового розслідування, яким ДФС не є.

Юристи відзначають, що внесенням такого проекту його автори лише підтверджують що чинний КПК не передбачає ані права слідчого/прокурора на звернення до суду з відповідним клопотанням, ані права слідчих суддів виносити відповідні ухвали.