Закон і Бізнес


В ЄРАУ розширять інформацію про адвокатів


29.05.2017 13:09
11508

Єдиний реєстр адвокатів України в ближчі два місяці буде доповнений «кабінетом адвоката», в якому буде більш детальний опис його практики або адвокатського об'єднання. Також «червоним» виділять адвокатів, які не підвищили кваліфікацію.


Про це під час виступу на засіданні Ради адвокатів України в місті Мукачево заявив заступник голови НААУ Валентин Гвоздій, передає «Закон і Бізнес».

За його словами, заміна сервісної компанії, яка надавала технічну підтримку функціонуванню ЄРАУ, дозволила зменшити витрати на 30%. Вивільнені кошти будуть направлені на подальше вдосконалення реєстру.

Зокрема, планується запустити «кабінет адвоката», який буде «прив'язаний» до даних ЄРАУ. Через нього можна буде зареєструватися онлайн на заходи з підвищення кваліфікації. При реєстрації буде надаватися електронний «квиток», який замінить традиційну реєстрацію за паперовими списками.

Окрім того, звітність про проходження підвищення кваліфікації буде також переведена в електронний режим і буде доступна для перегляду радами адвокатів регіонів. При цьому в ЄРАУ буде позначено «червоним» адвокатів, які не виконали вимог закону щодо підвищення професійності.

До профілю кожного адвоката в ЄРАУ можна буде додати розширену інформацію про нього — від фотографії до більш детального опису його практики, адвокатського бюро або об'єднання, де він працює тощо.

В НААУ зазначили, що станом на на 23 травня 2017 року в ЄРАУ 28047 адвокатів, які мають чинні адвокатські свідоцтва. Загальна кількість адвокатів у реєстрі сягає 36 тисяч. Такі цифри пояснюють і таку статистику, що 37% адвокатів не сплатили адвокатські внески.

«Це не означає, що реально працюючі адвокати не сплатили внески, адже такий відсоток виходить, якщо за 100% брати загальну кількість ЄРАУ. Але є Крим, де не відбувається плата внесків від майже тисячі осіб реєстру адвокатів АРК, Луганська та Донецька області мали пільговий режим сплати внесків за рішенням РАУ через тимчасову окупацію цих територій. Тому ці 37% не означають, що хтось погано організовує роботу в регіонах чи адвокати не сумлінні», — зауважив В. Гвоздій.

Крім того, на засіданні РАУ створили два нових комітети: комітет з питань інформаційної політики та комітет по наближенню системи адвокатури України до європейських правових стандартів.

Детальніше про перебіг засідання Ради адвокатів України в Мукачеві читайте у наступному номері «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес