Закон і Бізнес


«Болючі» податки

Юристи вказали на проблемні аспекти застосування ПК


№21 (1319) 27.05—02.06.2017
Наталія ШНИР
5672

Правники привернули увагу суддів до окремих болючих питань застосування Податкового кодексу: від спорів, пов’язаних із функціонуванням системи електронного адміністрування ПДВ, до спрощеного оподаткування і транспортного податку.


Як відзначали майже всі учасники семінару, організованого Національною школою суддів разом з TaxLink, Вищим адміністративним судом та Асоціацією податкових радників, великі надії покладаються на ухвалення нового Кодексу адміністративного судочинства та практику Верховного Суду. Як зауважив старший юрист ЮФ Sayenko Kharenko Олександр Марков, окремі питання щодо доказів урегульовані в проекті нового КАС, але не всі. Зокрема, юрист звернув увагу на відсутність єдиного підходу до преюдиціальності, «презумпцію недостовірності» первинних документів, допустимість відомостей досудового розслідування тощо.

У свою чергу керівник практики судових спорів та арбітражу ЮК Jurimex Ніна Кучерук нагадала про нові інструменти, передбачені проектом. Це, зокрема, механізм відповідальності за зловживання процесуальними правами, за що каратимуть як штрафом, так і покладенням на сторону судових витрат незалежно від результату розгляду справи.

Як сказала Віта Форсюк із CEO TaxLink, суддям слід вирішити: чи може справлятись транспортний податок за відсутності відповідного рішення органів місцевого самоврядування? Або ж у разі його прийняття — з порушенням принципу стабільності? А експерт TaxLink Костянтин Чарторийський звернув увагу на деякі суперечливі аспекти, пов’язані з платниками єдиного податку. Зокрема, йшлося про можливість перебування адвоката на спрощеній системі та анулювання реєстрації платника єдиного податку.

У свою чергу професор кафедри фінансового права юридичного факультету Київського національного університету ім.Т.Шевченка Данило Гетманцев порадив суддям готуватися до нової категорії справ. Ідеться про спори, пов’язані із зупиненням реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. За його словами, ці спори можуть стати такою ж болючою темою, як і практика, що свого часу склалась у зв’язку із запуском системи електронного адміністрування ПДВ.

Розповіли суддям і про міжнародні тенденції в трансфертному ціноутворенні. Так, експерт TaxLink Євгеній Сокур ознайомив присутніх із знаковими рішеннями щодо трансфертного ціноутворення у низці країн: від Австралії до Аргентини і Франції.

Інший експерт TaxLink Юрій Крайняк зупинився на особливостях податкової кваліфікації об’єктів права інтелектуальної власності. Він докладно розповів про нюанси визначення платежів як роялті та, відповідаючи на запитання, пояснив, що обмежень у застосуванні програми наразі немає.