Закон і Бізнес


Незалежність за два дні

Каталонія підготувала «закон про розрив», якщо Мадрид знову заборонить проводити референдум


№21 (1319) 27.05—02.06.2017
5795

Уряд Каталонії вже підготував механізм, щоб привести в дію негайне відокремлення регіону від Іспанії. До цього кроку обіцяють удатися, якщо центральний уряд завадить проведенню референдуму про незалежність.


Як стверджує журналіст El Pais Рафа де Мігель, видання дістало доступ до секретної чернетки «закону про юридичну перехідність», відомого як «закон про розрив». Мова йде про документ, покликаний стати тимчасовою каталонською конституцією протягом двох місяців — строку, котрий згідно із задумом буде в парламенту для установчого процесу, результатом якого стане «парламентська республіка» Каталонія.

«Якщо іспанський уряд завадить проведенню референдуму, цей закон набере чинності повністю й негайно, коли парламент засвідчить цю перешкоду», — стверджується в завершальному фінальному положенні чорнового варіанта закону.

Видання стверджує, що в документі також описані всі деталі розриву: наприклад, хто стане громадянами Каталонії та як можна буде отримати громадянство.

Причому завдяки поправкам до регламенту, які вже внесені, парламент Каталонії зможе схвалити цей текст в одному читанні. Тобто за дві доби, щоб опозиція не змогла відреагувати.

Сам же референдум планується провести в кінці вересня або на початку жовтня. Раніше всім таким спробам незмінно клали край рішення Конституційного суду Іспанії.